Marinerade lammracks

Marinerade lammracks
Foto: Tv4

Marinerade lammracks

3

20 ingredienser

1 h

Marinerade lammracks med ugnsrostad potatis är alltid ett säkert kort! Varför inte testa receptet redan till helgens middag?

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammracks

  • 700 g lammrack
  • 0,7 dl vatten
  • 2 rödlökar, hackade
  • 1 buljongtärning (fårkött)
  • ca 20 g persilja
  • ca 1,5-2 dl rött vin (eller portvin av god kvalitet)
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 6 msk olivolja (portugisiska eller extra jungfruolja)
  • 2-3 msk salt
  • smör

Potatis

  • 600 g potatis (små eller delikatesspotatis)
  • 2-3 msk salt
  • 250 g smör
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin

Servering

  • 5 morötter
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk citronsaft
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 msk peppar
  • 1 hel vitlök

Gör så här

  1. Lammracks
    Blanda alla ingredienser (utom salt) i en skål. Lägg i köttet och låt det marinera. Förvara i kylskåp, helst över natten eller åtminstone i 2 timmar.
  2. Efter den angivna tiden så ta fram köttet och låt det vila i cirka 30 minuter för att bli rumstempererat.
  3. Smörj en ugnsform med olja, lägg köttet och krydda med salt och tillsätt marinaden. Lägg även i extra smör för extra saftigt resultat.
  4. Tillaga lammet i ugnen på 220 grader i 20–30 minuter. Lammracks ska vara gyllene på utsidan men röda på insidan, men utan rinnande blod. Ta ut dem från ugnen och låt stå i 10–15 minuter innan du skär upp dem.
  5. Potatis
    Koka potatisen i vatten och salt tills de precis är mjuka.
  6. Dela potatisen i mitten. Lägg bitarna i en stekpanna, fördela små bitar av smör ovanpå och strö över salt och rosmarinblad.
  7. Baka potatisen i ugnen på 200 grader tills den är gyllene. Rör om då och då.
  8. Servering
    Servera lammet med potatisen, kokta morötter samt en marinad av balsamvinäger, citronsaft, chili, peppar och vitlök.