Marinerad skinka med sommargrönsaker

Marinerad skinka med sommargrönsaker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Marinerad skinka med sommargrönsaker

16 ingredienser

Köttet blir mört och välsmakande när det får ligga i vitt vin.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,2 kg färsk skinkstek med ben
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

Marinad:

  • 75 cl torrt vitt vin
  • 2 morötter, i bitar
  • 1 purjolök, i skivor (liten)
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 2 lagerblad, smulade
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan

Tillbehör:

  • 1 förp tomat
  • 250 g frysta ärtor
  • 500 g blomkålsbuketter

Gör så här

  1. Skär bort svålen och eventuellt benen. Bind om med hushållssnöre och lägg steken i ett trångt kärl. Blanda marinaden och slå över. Ställ steken kallt i 1 1/2 dygn. Vänd den då och då.
  2. Ta upp och torka av steken. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn den väl. Stek därefter grönsakerna och lägg dem i gryta med steken över. Slå på marinaden. Smula ner buljongtärningen och låt steken sjuda under lock 45-60 minuter, beroende på köttets tjocklek.
  3. Låt steken vila en stund innan snörena tas bort. Sila buljongen och pressa grönsakerna i silen innan de kastas. Skumma spadet, koka upp det på nytt och red såsen med hopknådat smör och mjöl. Skiva skinkan och servera med nykokta sommargrönsaker.