Marinerad rådjurssadel med frukt

Marinerad rådjurssadel med frukt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Marinerad rådjurssadel med frukt

12 ingredienser

Detta är en vacker festrätt med recept från Tjeckien. Det uppskurna köttet ligger lättare kvar på "sadeln" när det skärs i bitar i stället för i skivor som är vanligast. Runt den uppskurna sadeln läggs frukter och valnötter. Servera potatismos och grönsaker till.

Ingredienser

portioner
  • 1 rådjurssadel [ca 1,5 kg]
  • 1 gul lök
  • 1 msk timjan
  • 8 enbär
  • 75 cl rött vin [75 cl-flaska]
  • 4 päron
  • 4 äpplen
  • 8 plommon
  • 3 msk majsolja
  • 100 g valnötter
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och klyfta löken. Lägg den tillsammans med timjan, de krossade enbären och rödvinet i en stor form. Lägg i rådjurssadeln och ställ det kallt i ett dygn för att marinera. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
  2. Sätt ugnen på 200°. Ta upp rådjurssadeln ur marinaden och torka av den. Sila marinaden och spara den. Lägg sadeln i en ugnspanna och häll över oljan. Strö över salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 45 minuter och ös med marinaden en gång var 15:e minut.
  3. Skala päronen och äpplena. Dela dem i 4 klyftor och kärna ur dem. Lägg frukten och valnötterna runt rådjurssadeln och stek köttet i ytterligare 30 minuter. Låt köttet vila i 5 minuter under folie. Skär köttet från sadeln och skär upp det. Servera med frukten och valnötterna runt om.