Ratatouille - fransk grönsaksröra

Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Ratatouille - fransk grönsaksröra

6

13 ingredienser

En härlig fransk grönsaksröra. Skär gärna ganska rejäla bitar av grönsakerna. Passar bra att laga i stora satser på hösten när grönsakerna är fina och billiga. Rätten kan sedan frysas in i portioner.

105 kcal/437 kJ, 6 g fett, 4 g fibrer

Ingredienser

portioner6
  • 4 gröna paprikor
  • 3 gula lökar
  • 350 g zucchini (eller aubergine)
  • 1 förp tomat, (eller 7 färska) (à 400 g)
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk oregano (eller basilika, eller ett par kvistar färska örtkryddor)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • citron, pressad
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Strimla paprikorna. Skala, klyv och skiva löken. Skär squash eller aubergine i bitar, om den är stor bör den skalas först. Om färska tomater används - skär dem i bitar.
  2. Värm fettet i en gryta. Fräs först lök och paprika.
  3. Blanda ned övriga grönsaksbitar, burktomaterna med spad eller de färska tomaterna med vatten. Tillsätt också pressad vitlök, lagerblad i bitar och smulad örtkrydda.
  4. Koka under lock på svag värme i ca 15 minuter, sedan ytterligare ca 10 minuter utan lock på starkare värme så att röran kokar ihop och blir ganska tjock.
  5. Smaka av med salt, peppar och citron. Blanda i rikligt med persilja före serveringen.