Marängsviss med pepparkakor, ingefärspäron och kolasås

Marängsviss med pepparkakor, ingefärspäron och kolasås NY
Foto: köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Marängsviss med pepparkakor, ingefärspäron och kolasås

Av: Köket.se

Från: Köket

13 ingredienser

45 m

Godaste marängsvissen till vinterns alla festligheter, julmingel och nyårsfester. Ingefärspäron, vaniljglass, lättvispad grädde, maränger, hemgjord kolasås och pepparkakor - mums!

Tips! Gör sockrad rosmarin genom att pensla ett tunt lager uppvispad äggvita på några kvistar rosmarin, vänd sedan i strösocker och låt stelna på bakplåtspapper över natten.

Ingredienser

portioner6 - 8

Ingefärspäron

  • 4 fasta päron (conference)
  • 1 citron
  • 5 cm färsk ingefära
  • 6 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Kolasås

  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 tsk flingsalt

Marängsviss

  • 2 dl vispgrädde
  • 10-15 maränger
  • 100 g pepparkaka
  • 1 l vaniljglass

Dekoration

  • sockrad rosmarin

Gör så här

Ingefärspäron

  1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skala och skiva ingefäran fint. Lägg ner i det kokande vattnet. Tillsätt sockret och saften från en pressad citron. Låt sjuda i 20 minuter.
  2. Skala päronen och halvera dem på längden. Ta eventuellt bort kärnhusen men behåll gärna kvisten. Tillsätt päronen i kastrullen och låt dem sjuda på låg värme under lock i cirka 10 minuter. Häll upp päron och lag i en väl rengjord burk och låt svalna helt innan servering.

Kolasås

  1. Värm sockret försiktigt på låg värme i en kastrull. Rör om hela tiden tills allt socker har smält, var försiktig så det inte bränns. Tillsätt smör och blanda samman. Häll i grädden och låt koka under omrörning i ca 1-2 minuter till kolan är segt rinnande och har fin färg. Tillsätt salt och häll upp i tillbringare.

Servering

  1. Vispa grädden. Lägg upp päron, glasskulor, grädde, brutna och smulade pepparkakor och maränger om vartannat på ett serveringsfat. Ringla över kolasåsen och servera på en gång.
  2. Tips! Gör sockrad rosmarin genom att pensla ett tunt lager uppvispad äggvita på några kvistar rosmarin, vänd sedan i strösocker och låt stelna på bakplåtspapper över natten.