Marängkrans med färska bär

Marängkrans med färska bär
Foto: Helén Pe
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Marängkrans med färska bär

6 ingredienser

1 h + 2 h i ugnen

Ingen sommar utan en marängkrans med grädde och färska bär. Denna är både vacker och helt fantastiskt god. Ett tips för extra deluxe är att koka ihop en lemon curd att toppa kransen med också.

Ingredienser

Maräng

  • 8 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 500 g färska bär (t.ex. hallon, jordgubbar, röda vinbär)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna med en elvisp på hög hastighet tills du fått ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning. Vispa sedan tills marängsmeten blivit styv och blank – känn på lite av den
  3. mellan två fingrar så att det inte finns några spår av sockerkristaller.
  4. Klicka ut smeten på plåten i form av en krans.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 2 timmar, marängen är klar när den lätt släpper från pappret. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat helt.
  6. Lägg marängen på ett serveringsfat. Vispa grädde och vaniljsocker till ett fluff och toppa sedan marängkransen med grädde och färska bär.

Förvaring / Under tårtkupa. Håller upp till två dygn i kylskåp.