Maräng- och kolabakelser

Maräng- och kolabakelser
Foto: Tv4

Maräng- och kolabakelser

42

6 steg att laga

12 ingredienser

1 h

Hemlagad kolasås på marängbottnar toppat med nougat och grädde på avslutar vilken festlig middag på bästa sätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Bottnar:

  • 2 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 0,5 dl sötmandel, hackad

Kolakräm:

  • 2 äggula
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 25 g mörk choklad
  • 25 g mjölkchoklad
  • 60 g smör

Dekoration:

  • 1,5-2 dl vispgrädde, vispad
  • 1 Dubbelnougat (Marabou)

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 150grader. Lägg bakplåtspapper på en plåtar. Rita 8 cirklar med hjälp av ett glas på pappret. Vispa vitorna till hårt skum. Hacka mandel och blanda med socker och kakao. Blanda ner detta försiktigt i skummet. Klicka ut smeten i cirklarna. Grädda i ca 30 minuter.
  2. Kolakräm
    Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud under omrörning tills första bubblan.
  3. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt choklad och smör. Rör då och då tills krämen blivit blank och slät.
  4. Bred ut krämen på alla bottnarna och lägg ihop dem två och två.
  5. Dekoration
    Vispa grädden så att den går att spritsa. Spritsa på bakelserna.
  6. Hyvla Nougaten med osthyveln till snurror och dekorera bakelsen.