Maqluba - upp och nervänd kycklinggryta

10 röster
60 m
4

En festlig allt-i-ett rätt med kyckling, ris och grönsaker. Det speciella är att man vänder den upp och ner när den ska serveras. Använd kycklinglår med ben - de ger god smak till buljongen.

Visa mer
60 m
4

Du behöver

  • 6 kycklinglårfiléer
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 auberginer
  • 1 blomkål
  • 9 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 hela kardemummakapslar
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 4 tomater, skivade
  • 4 vitlöksklyftor, skivade
  • 4 dl basmatiris (sköljt och blötlagt)
  • 50 g pinjenötter
  • matolja till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att steka kycklinglåren i oljan tills de får lite färg i en kastrull.
  2. Tillsätt löken till kycklingen och stek lite till.
  3. Skär auberginen i skivor och salta lätt så att vätskan dras ut. Dela blomkålen i buketter.
  4. Tillsätt vatten, lagerblad, kardemummakapslar, salt och resterande kryddor i kastrullen. Koka upp och låt sjuda cirka 20-30 minuter.
  5. Torka av auberginen med hushållspapper. Stek aubergine och blomkål i rikligt med olja. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Häll av och spara kycklingbuljongen.
  7. Varva botten och sidorna av en kastrull med tomatskivor. Fortsätt sedan med aubergine och blomkål. Tillsätt vitlöken, kycklingen och riset. Salta rätten.
  8. Packa allt och täck med kycklingbuljongen, knappt 5 dl.
  9. Låt koka upp, sänk värmen och sätt på lock. Låt koka tills riset är färdigt (se anvisning på rispaketet).
  10. Rosta under tiden pinjenötterna i en stekpanna.
  11. När riset och grönsakerna kokat klart, låt vila 20 minuter. Vänd därefter kastrullen upp och ner. Toppa med pinjenötter.
24 mars 2018

Fler goda recept