En typisk måltid från norra Italien är manzo branzato al vino rosso, eller nötstek i rött vin på svenska. Skär köttet i skivor och skeda över såsen eller servera den för sig. Bandspaghetti går bra till liksom ångande, nykokt potatis.
Skala lök, morot och selleri och skär dem smått. Lägg steken i en bunke tillsammans med grönsakerna, vitpepparkorn, lagerblad och timjan och häll över vinet. Täck med folie och låt steken stå i kylskåp i 24 timmar. Vänd den några gånger.
Ta upp steken, plocka den fri från grönsaker och kryddor och klappa den alldeles torr. Bryn steken fint runt om i en stekgryta, krydda med salt och peppar. Stick in en stektermometer så att spetsen kommer i stekens tjockaste del. Häll på marinaden och tillsätt kanel och nejlikor. Koka upp, lägg på lock och sjud på ganska svag värme tills termometern visar 75°, ca 1 timme.
Ta upp steken och håll den varm i folie. Sila över såsen i en kastrull och låt den koka ihop tills drygt 3 dl återstår. Servera såsen till köttet.