Manzo branzato

Manzo branzato
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Manzo branzato

11 ingredienser

En typisk måltid från norra Italien är manzo branzato al vino rosso, eller nötstek i rött vin på svenska. Skär köttet i skivor och skeda över såsen eller servera den för sig. Bandspaghetti går bra till liksom ångande, nykokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 nötstek på ca 1 kg
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri [ca 50 g]
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 flaska rött vin
  • 1 bit hel kanel, ca 3 cm
  • 6 hela nejlikor
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala lök, morot och selleri och skär dem smått. Lägg steken i en bunke tillsammans med grönsakerna, vitpepparkorn, lagerblad och timjan och häll över vinet. Täck med folie och låt steken stå i kylskåp i 24 timmar. Vänd den några gånger.
  2. Ta upp steken, plocka den fri från grönsaker och kryddor och klappa den alldeles torr. Bryn steken fint runt om i en stekgryta, krydda med salt och peppar. Stick in en stektermometer så att spetsen kommer i stekens tjockaste del. Häll på marinaden och tillsätt kanel och nejlikor. Koka upp, lägg på lock och sjud på ganska svag värme tills termometern visar 75°, ca 1 timme.
  3. Ta upp steken och håll den varm i folie. Sila över såsen i en kastrull och låt den koka ihop tills drygt 3 dl återstår. Servera såsen till köttet.