Mannerströms kokta julskinka

mannerstroms kokta julskinka ny
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Mannerströms kokta julskinka

9 ingredienser

ca 2,5 h

Kokt och griljerad skinka på Leif Mannerströms vis.

Så är det dags för det kallskurna köttet! Julpastej och sylta får vara själva förspelet till julens absoluta huvudnummer – skinkan! Griljerad och mjäll väntar den glatt på kniven där den ligger mitt på bordet, omgiven av sina uppassare senaperna! /Leif

Recept ur Mannerströms julkokbok.

Ingredienser

  • 1 julskinka (rimmad skinka med svålen kvar)
  • 1 gul lök
  • 1 timjankvist (liten)
  • 3 lagerblad
  • 10 hela nejlikor
  • 15 kryddpepparkorn

Griljering

  • 2 msk svensk senap
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Låt julskinkan ligga i kallt vatten i en bunke i 2 timmar.
  2. Gör ett snitt genom halva löken, lägg timjan och lagerblad i snittet. Tryck in kryddnejlikor och kryddpeppar runt om i löken.
  3. Ta upp skinkan och stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i skinkans mitt. Lägg den i en rymlig kastrull tillsammans med löken. Täck med kallt vatten och låt koka upp. Sjud skinkan tillsammans med kryddlöken.
  4. Skumma skinkspadet regelbundet.
  5. Skinkan är färdigkokt vid 75 grader. Lyft upp skinkan och låt den svalna. Spara även spadet och låt det svalna.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
  8. Blanda senapssorterna med äggulan och bred över svålen på skinkan.
  9. Griljera i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter, tills den har fått fin färg. Låt svalna.