Mannagrynskaka med mandelmassegömma

Mannagrynskaka med mandelmassegömma
Foto: Tv4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Mannagrynskaka med mandelmassegömma

11 ingredienser

1 h 20 m

”Mannagryn gör den här kakan saftig och den håller sig så i era dagar. Jag brukar alltid göra den här när det är stora kalas eftersom den är helt omöjlig att misslyckas med och går att variera i oändlighet.” /Mattias Kristiansson

Ingredienser

portioner bitar
  • 400 g mannagryn
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl mjölk (t ex soja-, havre- eller mandelmjölk)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja

Mandelmassegömmor

  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde)

Garnering

  • 2 dl hallon
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en springform, ca 26 cm i diameter.
  3. Blanda ihop mannagryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa ihop mjölk och strösocker i en annan bunke.
  5. Vispa nu ner mjölkblandningen och oljan i bunken med de torra ingredienserna. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter.
  6. Rör runt i smeten och skrapa ner den i den förberedda formen.
  7. Mixa ihop mandelmassa och grädde. Klicka över kakan och strö över hallonen.
  8. Grädda nu kakan i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka, kakan ska vara torr i mitten.
  9. Ta ut kakan och låt den svalna något. Pudra över florsocker.