Mandelmusslor med vispad hallonpannacotta

koket.se
Mandelmusslor med vispad hallonpannacotta
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Mandelmusslor med vispad hallonpannacotta

21 ingredienser

1 h

Klassiska mandelmusslor är ju alltid populärt. Föreställ dig då dessa lyxiga mandelmusslorna med vispad hallonpannacotta, rostad vit choklad och hallonsylt. De kommer bli en riktig succé i jul!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mandelmusslor

  • 1 dl sötmandel, med skal
  • 1 bittermandel (kan uteslutas)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg (litet)
  • 2 dl vetemjöl

Mördegsmusslor (mandelfritt alternativ)

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg (litet)
  • 3,5 dl vetemjöl

Hallonpannacotta med vit choklad

  • 3 gelatinblad
  • 150 g frysta hallon, tinade
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 100 g vit bakchoklad, fint hackad

Servering

  • hallonsylt
  • vit bakchoklad, rostad (eller rostad mandel)
  • florsocker
  • ätbart guldglitter
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Mandelmusslor

  1. Ta fram en mandelkvarn och mal mandlar och bittermandel till ett fint mjöl.
  2. Mät upp smör och socker i en skål och vispa snabbt ihop.
  3. Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör ihop till en deg.
  4. Forma det sista med händerna, platta till degen och lägg i en plastpåse. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Smöra och pudra eventuellt formarna med smör och vetemjöl.
  7. Dela degen i 15–20 delar (det blir fler mandelmusslor än portioner till desserten).
  8. Tumma ut degen i formarna.
  9. Lägg formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter till gyllene färg.
  10. Knacka försiktigt ut mandelmusslorna när de svalna något.
  11. Låt svalna helt på galler. Förvara torrt eller frys in.

Hallonpannacotta med vit choklad

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Mät upp hallonen i en kastrull och häll i grädde, strösocker och vaniljpaste. Koka upp och låt koka under omrörning i ca 1 minut.
  3. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt den fint hackade vita chokladen. Rör om tills all choklad har smält.
  4. Mixa därefter smeten till en slät gräddblandningen med en stavmixer och sila smeten ner i en skål.
  5. Krama ur vattnet från gelatinbladen och blanda ner dem i smeten tills det är helt slätt.
  6. Plasta skålen så att plastfolien ligger mot pannacottan. Låt svalna något i rumstemperatur och ställ sen i kylen, ca 8 timmar.

Servering

  1. Ta fram pannacottan från kylen och vispa upp den med en elvisp till en spritsbar konsistens.
  2. Lägg eventuellt en klick hallonsylt i botten på mandelmusslan och spritsa hallonpannacottan över.
  3. Toppa med rostad vit choklad eller rostad mandel.
  4. Pudra över lite florsocker, ätbart glittergulver och lite citronmeliss.