Mandelmarängtårta med kolakräm, vispgrädde och färska bär

NYHET
Mandelmarängtårta med kolakräm, vispgrädde och färska bär
Foto: TV4

Mandelmarängtårta med kolakräm, vispgrädde och färska bär

6

4 steg att laga

14 ingredienser

1 h

Nötig och söt mandelmaräng tårta akompanjeras av kolakräm, vispgrädde och bär - magisk dessert för hela familjen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner8 - 12 bitar

Mandelmarängtårta

  • 175 g sötmandel
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 äggvita
  • 2 dl strösocker

Kolakräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Hallonsås

  • 125 g frysta hallon
  • 0,5 msk florsocker
  • 0,5 msk limejuice

Tillbehör

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kakao
  • 250 g färska bär (exempelvis hallon och blåbär)

Gör så här

  1. Mandelmarängtårta
    Sätt ugnen på 175 grader. Hacka sötmandeln fint i mixer/matberedare och blanda i potatismjölet. Separera äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda sedan i sockret och vispa igen (kan du hålla bunken upp och ner över huvudet är du säker på att marängen är klar). Rör ner mandeln och potatismjölet. Bred ut smeten i en cirkel (inte större cirkel än att det finns cirka 5 cm tillgodo på varje håll) på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 25 min. Gör kolakrämen enligt nedan och låt kakan svalna innan du breder på krämen. Ställ sedan kakan att vila i kylen (gärna ett par timmar) och dekorera med hallonsås och tillbehör enligt nedan precis innan servering.
  2. Kolakräm
    Blanda ihop alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka i 20-25 min. Gör kulprovet för att se att krämen har lagom konsistens. Låt kakan svalna innan du breder på krämen.
  3. Hallonsås
    Blanda allt i en bunke och mosa genom en finmaskig sil (tillsätt eventuellt lite vatten när du mosar bären). Rör ihop blandningen och smaka av. Om det är för sött, tillsätt lite limejuice och om det istället är för surt, tillsätt lite mer florsocker. Häll upp på en liten burk och ställ i kylen om du förbereder i förväg.
  4. Tillbehör
    Vispa grädden och bred eller spritsa över tårtan (tårtbitarna om du delat tårtan för att servera portionsvis). Sikta över kakao och dekorera med hallonsås och färska bär.