Mandelmarängtårta med kolakräm, vispgrädde och färska bär

Foto: TV4
Mandelmarängtårta med kolakräm, vispgrädde och färska bär
14 ingredienser
1 h
Nötig och söt mandelmaräng tårta akompanjeras av kolakräm, vispgrädde och bär - magisk dessert för hela familjen!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Mandelmarängtårta
- 175 g sötmandel
- 1 msk potatismjöl
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
Kolakräm
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 tsk vaniljsocker
Hallonsås
- 125 g frysta hallon
- 0,5 msk florsocker
- 0,5 msk limejuice
Tillbehör
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk kakao
- 250 g färska bär (exempelvis hallon och blåbär)
Gör så här
Mandelmarängtårta
- Sätt ugnen på 175 grader. Hacka sötmandeln fint i mixer/matberedare och blanda i
- potatismjölet. Separera äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda sedan i sockret och
- vispa igen (kan du hålla bunken upp och ner över huvudet är du säker på att marängen är klar).
- Rör ner mandeln och potatismjölet. Bred ut smeten i en cirkel (inte större cirkel än att det finns
- cirka 5 cm tillgodo på varje håll) på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka
- 25 min. Gör kolakrämen enligt nedan och låt kakan svalna innan du breder på krämen. Ställ
- sedan kakan att vila i kylen (gärna ett par timmar) och dekorera med hallonsås och tillbehör
- enligt nedan precis innan servering.
Kolakräm
- Blanda ihop alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka i 20-25 min. Gör
- kulprovet för att se att krämen har lagom konsistens. Låt kakan svalna innan du breder på
- krämen.
Hallonsås
- Blanda allt i en bunke och mosa genom en finmaskig sil (tillsätt eventuellt lite vatten
- när du mosar bären). Rör ihop blandningen och smaka av. Om det är för sött, tillsätt lite limejuice
- och om det istället är för surt, tillsätt lite mer florsocker. Häll upp på en liten burk och ställ i
- kylen om du förbereder i förväg.
Tillbehör
- Vispa grädden och bred eller spritsa över tårtan (tårtbitarna om du delat tårtan för att
- servera portionsvis). Sikta över kakao och dekorera med hallonsås och färska bär.