Mandelmanns saffransbullar
Mandelmanns saffransbullar
15 ingredienser
Klassiskt recept på släta lussekatter. Marie tipsar om att låta russinen dra i vatten innan du stoppar dem i bullarna, det för att russinen annars blir torra och hårda vid gräddningen.
Ingredienser
Degen
- 25 g jäst
- 1 g saffran
- 0,5 tsk strösocker
- 1 msk rom (eller vatten)
- 75 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 6-8 dl vetemjöl
- russin, blötlagda i vaten
- 1 ägg, till pensling
- 2 msk vatten
Sockerlag
- vatten
- strösocker
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med ½ tsk socker och i 1 msk vätska. Rom eller vatten för att dra ut saffranssmaken ännu mer.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och saffranet och värm till fingervarmt, ca 36 grader.
- Häll saffransmjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Blanda i sockret, 1 ägg, och salt och tillsätt sedan det mesta av mjölet.
- Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
- Strö över lite mjöl och låt jäsa under kökshandduk i rumsvärme tills degen är dubbelt så stor, 30-60 minuter.
- Blötlägg russinen i vatten, låt stå tills de ska läggas på saffransbullarna. Detta gör att russinen inte blir så torra och brända vid gräddning.
- Värm ugnen till 225 grader (varmluft 200 grader).
- Dela degen i 20 bitar.
- Rulla till långa korvar. Rulla ändarna mot mitten och vrid över den ena "rullen" så att bullen får formen av ett s. Tryck i russin i bullarna.
- Lägg på plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Vispa ihop ägg och vatten. Pensla bullarna med äggblandningnen.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.
- Pensla de färdiga bullarna med sockerlag medan de fortfarande är varma.