Mandelmanns saffransbullar

Mandelmanns saffransbullar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns saffransbullar

15 ingredienser

Klassiskt recept på släta lussekatter. Marie tipsar om att låta russinen dra i vatten innan du stoppar dem i bullarna, det för att russinen annars blir torra och hårda vid gräddningen.

Ingredienser

Degen

  • 25 g jäst
  • 1 g saffran
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 msk rom (eller vatten)
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 6-8 dl vetemjöl
  • russin, blötlagda i vaten
  • 1 ägg, till pensling
  • 2 msk vatten

Sockerlag

  • vatten
  • strösocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med ½ tsk socker och i 1 msk vätska. Rom eller vatten för att dra ut saffranssmaken ännu mer.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och saffranet och värm till fingervarmt, ca 36 grader.
  3. Häll saffransmjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
  4. Blanda i sockret, 1 ägg, och salt och tillsätt sedan det mesta av mjölet.
  5. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
  6. Strö över lite mjöl och låt jäsa under kökshandduk i rumsvärme tills degen är dubbelt så stor, 30-60 minuter.
  7. Blötlägg russinen i vatten, låt stå tills de ska läggas på saffransbullarna. Detta gör att russinen inte blir så torra och brända vid gräddning.
  8. Värm ugnen till 225 grader (varmluft 200 grader).
  9. Dela degen i 20 bitar.
  10. Rulla till långa korvar. Rulla ändarna mot mitten och vrid över den ena "rullen" så att bullen får formen av ett s. Tryck i russin i bullarna.
  11. Lägg på plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Vispa ihop ägg och vatten. Pensla bullarna med äggblandningnen.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.
  13. Pensla de färdiga bullarna med sockerlag medan de fortfarande är varma.