Mandelmanns pepparkakshus
Mandelmanns pepparkakshus
15 ingredienser
Gör dit eget pepparkakshus i jul. Följ Mandelmanns enkla recept och skapa ett drömlikt pepparkakshus tillsammans med familjen.
Ingredienser
Pepparkaksdeg
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl sirap
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 l vetemjöl
- 2 krm bikarbonat
- 4 tsk malen nejlika
- 4 tsk malen ingefära
- 4 msk malen kanel
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk salt
Kristyr
- 6 dl florsocker
- 1-2 äggvitor
- ättiksprit 12 % (3 droppar eller färskpressad citron)
Klister att sätt ihop väggarna med
- strösocker, smält
Gör så här
Pepparkaksdeg
- Blanda snabbt ihop alla ingredienser till degen för hand eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader (varmluft 180 grader).
- Kavla ut degen på mjölat bakbord men inte för tunt.
- Skär ut väggar och tak till huset med en kniv så som du vill ha det.
- Skär ut fyrkanter till fönster och dörrar.
- Lägg över de kavlade och skurna bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills de får fin pepparkaksfärg.
- Låt svalna på plåten.
Kristyr
- Blanda alla ingredienser till kristyren men börja med en äggvita.
- Om kristyren blir för hård tillsätter du mer äggvita. Hård kristyr trillar lätt av kakorna. Blir kristyren för lös så tillsätt mer florsocker.
- Fyll kristyr i en spritspåse. Nu börjar det roliga! Dekorera husväggar, tak och runt fönster och dörrar. Låt kristyren stelna 1-2 timmar.
Montering
- Smält strösocker i en stor vid stekpanna. Ha på medelvärme och rör runt.
- Sockret ska bli gyllenbrunt.
- Doppa ner husväggar, en i taget och tryck fast mot varandra. Håll en stund tills sockret stelnat. Fortsätt så med alla bitar; doppa, tryck, håll.
- Lägg till sist på taket. Huset är klart!