Mandelmanns pepparkakshus

mandelmanns pepparkakshus
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns pepparkakshus

15 ingredienser

Gör dit eget pepparkakshus i jul. Följ Mandelmanns enkla recept och skapa ett drömlikt pepparkakshus tillsammans med familjen.

Ingredienser

Pepparkaksdeg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl sirap
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 l vetemjöl
  • 2 krm bikarbonat
  • 4 tsk malen nejlika
  • 4 tsk malen ingefära
  • 4 msk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk salt

Kristyr

  • 6 dl florsocker
  • 1-2 äggvitor
  • ättiksprit 12 % (3 droppar eller färskpressad citron)

Klister att sätt ihop väggarna med

  • strösocker, smält

Gör så här

Pepparkaksdeg

  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till degen för hand eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200 grader (varmluft 180 grader).
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord men inte för tunt.
  4. Skär ut väggar och tak till huset med en kniv så som du vill ha det.
  5. Skär ut fyrkanter till fönster och dörrar.
  6. Lägg över de kavlade och skurna bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills de får fin pepparkaksfärg.
  8. Låt svalna på plåten.

Kristyr

  1. Blanda alla ingredienser till kristyren men börja med en äggvita.
  2. Om kristyren blir för hård tillsätter du mer äggvita. Hård kristyr trillar lätt av kakorna. Blir kristyren för lös så tillsätt mer florsocker.
  3. Fyll kristyr i en spritspåse. Nu börjar det roliga! Dekorera husväggar, tak och runt fönster och dörrar. Låt kristyren stelna 1-2 timmar.

Montering

  1. Smält strösocker i en stor vid stekpanna. Ha på medelvärme och rör runt.
  2. Sockret ska bli gyllenbrunt.
  3. Doppa ner husväggar, en i taget och tryck fast mot varandra. Håll en stund tills sockret stelnat. Fortsätt så med alla bitar; doppa, tryck, håll.
  4. Lägg till sist på taket. Huset är klart!