Mandelmanns pepparkaksdeg och kristyr

Mandelmanns pepparkaksdeg och kristyr
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns pepparkaksdeg och kristyr

12 ingredienser

Pepparkaksdeg enligt Mandelmanns recept. Låt fantasin flöda och dekorera pepparkakorna med kristyr!

Ingredienser

Pepparkaksdeg

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 125 g smör
  • 2 dl grädde
  • 3 msk malen kanel
  • 2 msk malen kardemumma
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk bikarbonat
  • 17 dl vetemjöl

kristyr

  • 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 2-3 droppar ättiksprit 12 %

Gör så här

Pepparkaksdeg

  1. Häll socker, sirap och smör i en kastrull och rör tills sockret har smält. Häll blandningen i en hushållsassistentens degbunke tillsammans med vatten och grädde.
  2. Blanda kryddor och mjöl, men spara två deciliter till utbakningen. Häll ner det kryddade mjölet lite åt gången i bunken och arbete degen tills den är smidig.
  3. Lägg degen i en plastpåse och förvara den i kylen. Den står sig i minst tre veckor. Det går bra att använda degen direkt.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Pudra ut mjöl på bakbordet. Kavla ut degen ca 2 mm tjock och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lyft försiktigt över kakorna till en plåt med bakplåtspapper på.
  5. Grädda stora kakor cirka 8 minuter och små kakor i cirka fem minuter.

Kristyr

  1. Blanda ihop ingredienserna och häll ned i en kaksprits.
  2. Låt fantasin flöda och dekorera pepparkakorna! Låt kristyren ligga och stelna något på pepparkakorna