Mandelmanns påsktårta

Mandelmanns påsktårta
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns påsktårta

13 ingredienser

En riktigt god påsktårta med mandelmaräng och äggkräm. Påskens höjdpunkt enligt Mandelmanns!

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggvitor

Äggkräm

  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör

Garnering

  • viol
  • citron, skal

Crunchy mandlar

  • 1 dl rostade mandlar
  • 1 msk honung
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk smör

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två cirklar (så stora som tårtbottnarna ska vara) på en plåt och mjöla dem.
  2. Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret.
  3. Spritsa eller bred ut smeten på de mjölade cirklarna. Ställ in plåten och grädda tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Skär sedan omedelbart loss dem från plåten.

Äggkräm

  1. Blanda äggulorna, grädden, sockret och smöret till äggkrämen i en kastrull. Låt koka upp och koka under ständig vispning (obs! viktigt) tills krämen tjocknat. Låt svalna och stå i kyl cirka 1 h.

Montering

  1. Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten.

Garnering

  1. Garnera gärna tårtan med violer, crunchy mandlar och/eller citronskal.

Crunchy mandlar

  1. Rosta mandlarna och koka ihop med honung, socker och smör. Låt svalna och stelna på bakplåtspapper.