Mandelmanns påsktårta
Mandelmanns påsktårta
13 ingredienser
En riktigt god påsktårta med mandelmaräng och äggkräm. Påskens höjdpunkt enligt Mandelmanns!
Ingredienser
- 2 dl sötmandel
- 1,5 dl strösocker
- 4 äggvitor
Äggkräm
- 4 äggulor
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 50 g smör
Garnering
- viol
- citron, skal
Crunchy mandlar
- 1 dl rostade mandlar
- 1 msk honung
- 1 msk strösocker
- 1 msk smör
Gör så här
Bottnar
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två cirklar (så stora som tårtbottnarna ska vara) på en plåt och mjöla dem.
- Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret.
- Spritsa eller bred ut smeten på de mjölade cirklarna. Ställ in plåten och grädda tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Skär sedan omedelbart loss dem från plåten.
Äggkräm
- Blanda äggulorna, grädden, sockret och smöret till äggkrämen i en kastrull. Låt koka upp och koka under ständig vispning (obs! viktigt) tills krämen tjocknat. Låt svalna och stå i kyl cirka 1 h.
Montering
- Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten.
Garnering
- Garnera gärna tårtan med violer, crunchy mandlar och/eller citronskal.
Crunchy mandlar
- Rosta mandlarna och koka ihop med honung, socker och smör. Låt svalna och stelna på bakplåtspapper.