Mandelmanns påsktårta

123 röster

En riktigt god påsktårta med mandelmaräng och äggkräm. Påskens höjdpunkt enligt Mandelmanns!

Visa mer

Du behöver

  • 2 dl mandel
  • 1,5 dl socker
  • 4 äggvitor

Äggkräm

  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 50 g smör

Garnering

  • violer
  • citronskal

Crunchy mandlar

  • 1 dl rostade mandlar
  • 1 msk honung
  • 1 msk socker
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två cirklar (så stora som tårtbottnarna ska vara) på en plåt och mjöla dem.
  2. Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret.
  3. Spritsa eller bred ut smeten på de mjölade cirklarna. Ställ in plåten och grädda tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Skär sedan omedelbart loss dem från plåten.
  4. Äggkräm
    Blanda äggulorna, grädden, sockret och smöret till äggkrämen i en kastrull. Låt koka upp och koka under ständig vispning (obs! viktigt) tills krämen tjocknat. Låt svalna och stå i kyl cirka 1 h.
  5. Montering
    Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten.
  6. Garnering
    Garnera gärna tårtan med violer, crunchy mandlar och/eller citronskal.
  7. Crunchy mandlar
    Rosta mandlarna och koka ihop med honung, socker och smör. Låt svalna och stelna på bakplåtspapper.
9 januari 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept