Madeleinekaka– Tribut till Birgitta Rasmusson

POPULÄRT
Mandelkaka – Tribut till Birgitta Rasmusson
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Madeleinekaka– Tribut till Birgitta Rasmusson

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

"Min egen variant av en madeleinekaka som jag hoppas och tror att Birgitta skulle gillat. Kanske inte ”rasande elegant” men väldigt god! Baka den gärna i riktiga madeleineformar, det var lite kort varsel och jag hade inga hemma." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner sats
  • 135 g osaltat smör
  • 2 msk flytande honung
  • 3 ägg (stora)
  • 110 g strösocker
  • 15 g farinsocker
  • 135 g kakmjöl med bakpulver (self raising flour)

Topping

  • 4 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma

Gör så här

  1. Smält smör och honung. Sjud blandningen tills den är gyllenbrun och låt sedan svalna.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp tills det ökat i volym med tre gånger (ca 10 minuter), vänd ner mjöl och smörblandningen.
  3. Låt smeten vila i kylen minst fyra timmar övertäckt.
  4. Smörj den form du valt, fördela smeten i formen och baka i ugnen på 200 grader i 10 – 15 minuter.
  5. Om du gjort en stor kaka så låt den svalna något innan du skär den i bitar.
  6. Blanda socker, kanel och kardemumma och skaka kakorna i mixen. Njut med en kopp Lindbloms-te.
  7. Tack för allt Birgitta!