Mandelkaka med inlagda plommon
Mandelkaka med inlagda plommon
10 ingredienser
En saftig och naturligt glutenfri mandelkaka med få ingredienser bjuds här med inlagda plommon och klick lättvispad grädde. Gillar du plommon och enkla bakverk är detta verkligen något att prova.
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
- 1 kg plommon
- 4 dl vatten
- 2,5 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 2 msk citronsaft
Mandelkaka
- 200 g smör, rumsvarmt
- 200 g strösocker
- 4 ägg
- 200 g mandelmjöl
Till servering
- vispgrädde, lättvispad
Gör så här
Inlagda plommon
- Skölj, dela och kärna ur plommonen.
- Koka upp vatten, socker, vaniljstång och citronjuice. Tillsätt plommonen och låt dem sjuda med 3-4 minuter.
- Dra av från värmen och låt plommonen ligga i lagen och dra minst en timme. Häll upp på väl rengjorda burkar. Plommonen håller ca 1 vecka i kylen.
Mandelkaka
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
- Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
- Vänd ner den malda mandeln och blanda samman. Bred ut smeten i formen.
- Baka mitt i ugnen i 35-40 minuter tills kakan känns fast, känn med en sticka att den kommer ut ren. Ta ut och låt kakan svalna helt.
- Skär upp kakan och servera med lättvispad grädde och inlagda plommon.