Mandelkaka med citron

koket.se
Mandelkaka med citron
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Mandelkaka med citron

16 ingredienser

45 m

Med en härlig mandelkaka med citron och vispad mascarponegrädde kan helgen bara bli suverän!

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Mandelkaka

  • 125 g smör
  • 2,75 dl florsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,75 dl mandelmjöl (+ lite extra till formen)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 citroner, skalet
  • 5 äggvitor
  • 20 g sötmandel, hyvlad
  • 20 g pärlsocker

Citronsockerlag

  • 1 citron, saften
  • 0,75 dl strösocker

Vispad mascarponegrädde

  • 100 g mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Servering

  • hallon

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en bakform som är 24 cm i diameter med mandelmjöl.
  3. Smält smöret till kakan och låt svalna.
  4. Blanda florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, vaniljsocker, salt och rivet citronskal i en bunke tillsammans med äggvitan.
  5. Tillsätt det smälta smöret och rör om tills smeten är slät och fin.
  6. Fördela smeten i formen och strö över hyvlad mandel och pärlsocker.
  7. Baka kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Citronsockerlagen

  1. Koka upp citronsaft och strösocker. Låt svalna.

Vispad mascarponegrädde

  1. Vispa mascarpone, vispgrädde och vaniljsocker fluffigt med hjälp av en elvisp.

Servering

  1. Ta ut kakan från ugnen och pensla ytan direkt med citronsockerlagen. Låt svalna.
  2. Toppa slutligen kakan med vispad mascarponegrädde och färska hallon.