Mandelkaka med citron
Mandelkaka med citron
16 ingredienser
45 m
Med en härlig mandelkaka med citron och vispad mascarponegrädde kan helgen bara bli suverän!
Se Fredrik Eriksson laga receptet

Ingredienser
Mandelkaka
- 125 g smör
- 2,75 dl florsocker
- 1 dl vetemjöl
- 2,75 dl mandelmjöl (+ lite extra till formen)
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 2 citroner, skalet
- 5 äggvitor
- 20 g sötmandel, hyvlad
- 20 g pärlsocker
Citronsockerlag
- 1 citron, saften
- 0,75 dl strösocker
Vispad mascarponegrädde
- 100 g mascarpone
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
Servering
- hallon
Gör så här
Mandelkaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en bakform som är 24 cm i diameter med mandelmjöl.
- Smält smöret till kakan och låt svalna.
- Blanda florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, vaniljsocker, salt och rivet citronskal i en bunke tillsammans med äggvitan.
- Tillsätt det smälta smöret och rör om tills smeten är slät och fin.
- Fördela smeten i formen och strö över hyvlad mandel och pärlsocker.
- Baka kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Citronsockerlagen
- Koka upp citronsaft och strösocker. Låt svalna.
Vispad mascarponegrädde
- Vispa mascarpone, vispgrädde och vaniljsocker fluffigt med hjälp av en elvisp.
Servering
- Ta ut kakan från ugnen och pensla ytan direkt med citronsockerlagen. Låt svalna.
- Toppa slutligen kakan med vispad mascarponegrädde och färska hallon.