Mandelkaka med brynt smör och flingsalt

POPULÄRT
koket.se
Mandelkaka med brynt smör och flingsalt
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Mandelkaka med brynt smör och flingsalt

11 ingredienser

1 h

En lättbakad mjuk kaka som snyggt garnerad med grädde och färska bär blir en perfekt och lagom söt dessert att avsluta en god middag med. Kakan går att förbereda i god tid och är dessutom glutenfri.

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg
  • 200 g smör
  • 2,75 dl strösocker (250 g)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4,5 dl mandelmjöl (200 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm flingsalt

Tillbehör

  • vispgrädde, vispad
  • färska hallon
  • färska blåbär

Garnering

  • oxalis (eller citronmeliss)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar nötigt. Dra bort från värmen och låt bli ljummet.
  3. Blanda samman mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker väl i en bunke.
  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
  5. Vänd ner mandelmjölblandningen och tillsätt det brynta smöret successivt.
  6. Ta två rejäla nypor flingsalt och smula ned i smeten. Vänd runt.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en pajform (ca 30 cm i diameter) och häll i smeten. Det går också bra med en rektangulär ugnsform i liknande storlek.
  8. Sätt in i ugnen och grädda ca 45-50 minuter eller tills kakans innertemperatur är 100 grader, när kakan har den innertemperaturen är den perfekt klar.
  9. Servera kakan med en klick grädde, gärna snyggt spritsad, färska bär och oxalis eller citronmeliss!