30 g vetemjöl (eller mandelmjöl för en glutenfri variant)
1 citron, zest (ekologisk)
1 krm salt
Hallonkräm
1 gelatinblad
45 g äggula
90 g strösocker
135 g hallonpuré (eller annan bärpuré)
25 g smör
0,5 krm salt
Varmvispad kokosmaräng
100 g äggvita
0,5 tsk citronsaft (eller 1 krm ättika, 12 %)
225 g strösocker
0,75 dl riven kokos
Montering
hallon
oxalis (eller annat blad)
Gör så här
Kaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan grovt och hacka pistaschen grovt. Blanda mandelmassa och smör.
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje ägg. Blanda i vetemjöl (eller mandelmjöl), zest, pistasch, salt och eventuell smaksättning.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen tills kakan är gyllene och inte kletig i mitten, ca 25-30 minuter. Låt svalna.
Hallonkräm
Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa äggulorna med hälften av sockret, det ska bli lite fluffigt.
Koka upp purén med resten av sockret i en kastrull/. Häll purén över äggulorna och rör samtidigt som du häller. Blanda till en jämn smet.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader, rör hela tiden.
Sila ner blandningen i en bunke.
Krama ur gelatinbladet, tillsätt det i blandningen och rör om.
Låt svalna till 37 grader.
Klicka i smöret och mixa till en slät kräm med en stavmixer. Tillsätt saltet.
Plasta direkt mot krämen och låt stå i kylen ett par timmar tills den blivit fast. Är den för hård när du ska använda den så låt den bli rumsvarm först.
Varmvispad kokosmaräng
Blanda äggvitor, citronsaft och socker i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa tills smeten når 60 grader.
Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten. Vispa tills marängen är fast, glansig och sval. Vänd ner kokosen.
Montering
Bred på hallonkrämen på tårtan, spritsa på marängen och dekorera med hallon och oxalis eller annat blad.