Mammas makaronilåda

Foto: Köket.se
Mammas makaronilåda
19 ingredienser
45 m
Middagstips som funkar för alla dagar i veckan - en riktig familjefavorit som älskas av alla!
Ingredienser
- 4 port Kungsörnens Ideal Makaroner
- 2 burkar tonfisk i vatten
- 1 gul lök, finhackad
- 2 klyftor vitlök, finhackad
- 250 g champinjoner, skivade
- 150 g frysta ärtor
- smör (att steka i)
Sås
- 40 g smör
- 1 msk majsstärkelse
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 200 g ost, riven (exempelvis cheddar eller annan smakrik ost)
- 100 g parmesanost, riven (eller annan ost som du föredrar eller har hemma)
- salt
- peppar
Topping
- 100 g pankoströbröd
- 30 g smör, smält
- 100 g parmesanost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smöra en ugnsform.
- Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen.
- Häll av vattnet från tonfisken.
- Stek löken mjuk i en stekpanna med smör. Tillsätt vitlöken och champinjonerna och stek i ett par minuter tills champinjonerna har fått fin färg och mjuknat något. Ställ åt sidan.
- Smält smöret i en kastrull till såsen. Tillsätt majsstärkelse och rör om. Häll på mjölk och grädde och låt det koka ihop till en tjockare sås under omrörning. Salta och peppra och tillsätt vitvinsvinäger.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten och parmesanen. Blanda ihop.
- Blanda sedan i de kokta makaronerna, champinjonerna, ärtorna och tonfisken i såsen. Överför allt till ugnsformen.
- Blanda panko med det smälta smöret i en skål. Strö det över gratängen samt den rivna parmesanen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg.
TIPS!