Mammas kycklingbuljong

koket.se
Mammas kycklingbuljong

Mammas kycklingbuljong

Av: Dennis Yen

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

3 h

”Det är inte mycket som slår en djup och klar kycklingbuljong som fått koka länge utan stress. Av alla buljonger så var det just denna som min mamma oftast gjorde – med endast ett fåtal ingredienser kan du få den ljuvligaste buljongen som finns. Den är så ren och gyllene och passar till det mesta. Dofterna som fyller köket är för mig trygghet och kärlek.” /Dennis Yen

Se Dennis Yen laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
 • 1 hel majskyckling
 • 10-15 cm rättika, grova bitar
 • 1 morot, grova bitar (stor)
 • 2 gula lökar, grova bitar
 • 2 stjälkar färsk koriander
 • ev 4 stjälkar salladslök

Gör så här

 1. Lägg hela kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker kycklingen. Sätt på ett lock, koka upp och låt koka på hög värme ca 10 minuter så att skum och rester flyter upp till ytan.
 2. Häll bort vattnet och ta upp kycklingen. Rengör kastrullen, skölj kycklingen och lägg tillbaka den i kastrullen. Tillsätt rättika, morot, lök och koriander. Tillsätt gärna salladslök också om det finns.
 3. Fyll återigen på med vatten så att kycklingen täcks.
 4. Låt småkoka på låg värme. Placera två ätpinnar, en på vardera sida på kanten av kastrullen, innan du sätter på locket. Detta gör att trycket lättar och det blir lättare att kontrollera kokningen. Försök hitta ett läge på spisen där buljongen bara bubblar lite lätt och låt den göra det i 3 timmar.
 5. Ta upp kycklingen ur buljongen och sila av vätskan genom en finmaskig sil. Plocka köttet från kycklingen. Spara rättika och morötter som topping till andra nudelrätter.
 6. Buljongen är nu färdig att användas.
 7. Förvara den i kylen eller frys in den till andra tillfällen. Buljongen håller ca 5 dagar i kylen och 3 månader i frys.