Mixa kikärterna fint i en matberedare. Gör det i omgångar. Mixa riktigt fint så att det håller ihop när du kramar massan i handen. Du kan även mala dem i en köttkvarn. Häll ner i en bunke.
Blanda ner gul lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, salt och peppar.
Tryck ihop lite kikärtsmix i handen. Den ska hålla ihop.
Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös.
Forma bollar av kikärtssmeten med hjälp av en glasskopa eller falafelpress. Pressa ihop så att de håller ihop.
Droppa ned några bollar i taget i den heta oljan och fritera tills de flyter upp till ytan och är härligt gyllenbruna.
Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper. Salta.
Mild sås
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Toum (vitlökssås)
Mixa ihop kikärtsspad, vitlök, citronsaft och salt till en fluffig puré med hjälp av en stavmixer.
Mixa nu ner lite olja i taget tills du får en slät, fluffig majonnäs.
Lägg ihop falafelrullen
Lägg ut ett libabröd och bred ett lager toum i mitten. Placera 4-5 falaflar i mitten och pressa till dem lätt.
Ringla över mild sås och stark sås.
Lägg på lite av varje grönsak. Gillar du fefferoni och stekt aubergine (se tips nedan) så tar du det också. Jag klarar mig inte utan.
Rulla ihop rullen och vira in i smörpapper eller aluminiumfolie. Ät på direkten!
Stekt aubergine
Jag ber alltid om stekt aubergine i min falafel (om de har så klart). Halvera auberginen på längden och skiva i halvmånar. Salta och låt stå i 30 minuter. Pressa med hushållspapper för att suga upp vätskan och stek sedan auberginen gyllene i generöst med olja. Salta.