Honungsrostade morötter

Honungsrostade morötter
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Honungsrostade morötter

23 ingredienser

Serveras med smörbönor med en dressing på apelsin- och morotsjuice med ingefära.

Ingredienser

  • 800 g morötter (gärna i olika färger)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk senapsfrö
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • 1 spansk peppar
  • 250 g kokta smörbönor
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 limefrukt
  • salt
  • tabasco
  • vatten
  • 1 dl morotsjuice
  • 2 tsk apelsin, rivet skal vältvättad
  • 1 dl apelsinjuice, färskpressad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk ingefära, riven
  • salt
  • tabasco
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 msk fröblandning (ex, solrosfrön, hampafrön, pumpakärnor)

Gör så här

  1. Skala morötterna.
  2. Låt dom vara hela, dela på längden endast om dom är tjocka.
  3. Lägg i en ugnsfast form eller plåt och ringla över honung, olivolja, senapsfrön, fänkålsfrö, fint
  4. skivad vitlök, salt och fint skuren spansk peppar.
  5. Rosta i 180 grader till det att morötterna är mjuka.
  6. (högre värme gör så att kryddorna bränner innan morötterna är klara)
  7. Skölj smörbönorna i kallt vatten, låt rinna av.
  8. Mixa bönorna med olivolja, saft och skal av lime.
  9. Späd med vatten till en krämig konsistens.
  10. Smaka av med salt och tabasco.
  11. Ljumma lätt morotsjucie med apelsinskal och juice, smaka av med vinäger, ingefära, salt och en aning tabasco.
  12. Fördela smörbönshoumusen i fyra djupa tallrikar, toppa med dom rostade morötterna och ringla morotsjuicen över.
  13. Strö lite frön över och servera.