Rödbetskaka med citronfrosting

Rödbetskaka med citronfrosting
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Rödbetskaka med citronfrosting

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

14 ingredienser

En saftig kaka fullmatad med finrivna rödbetor.

Byt gärna ut rödbetorna mot samma mängd morötter. Använd då gärna ljust muscovadosocker.

Se fler recept från

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

  • 2 rödbetor, stora
  • 1,75 dl rapsolja
  • 1 dl muscovadosocker, mörkt
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk malen kanel
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Frosting

  • 1 vaniljstång
  • 200 g färskost, naturell
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 4 dl florsocker
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skala och finriv rödbetorna (cirka 4 dl rårivna) och krama ur dem lätt.
  3. Vispa oljan med muscovado- och råsocker någon minut i en bunke.
  4. Vispa i äggen, ett i taget.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna.
  6. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord och bröad form, cirka 20-30 cm.
  7. Baka mitt i ugnen i 25-30 minuter.
  8. Prova med sticka och försök att ta ut kakan när den precis har stannat, då blir den som allra saftigast!
  9. Låt kallna helt.
  10. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  11. Lägg frön och resten av ingredienserna till frostingen i en bunke och vispa väl till en fluffig smet.
  12. Bred den på kakan.
  13. Garnera med till exempel blomblad.