Svamprisotto med räkor och sparris

Svamprisotto med räkor och sparris
Foto: TV4

Svamprisotto med räkor och sparris

Av: Malena Ivarsson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

12 ingredienser

Risrätt som fungerar utmärkt som den är, eller till en bit kött. /Malena Ivarsson

Vintips
Dolcetta dÁlba San Rocco DOC 72150
**
Malena bjöd även på**

Aubergine och mozzarellagratäng

Italiensk chokladkaka

Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,3 l grönsaksfond
  • 2,5 dl parmesanost, färsk och riven
  • salt (efter smak)
  • vitlökspeppar, nymalen efter smak
  • sparris
  • jätteräka
  • champinjoner
  • tryffelolja

Gör så här

Risotto

  1. Skala och finhacka lök, fräs den mjuk i olivolja utan att den tar färg.
  2. Vänd ner riset i olivoljan och löken, sänk värmen och rör tills det har blandats väl, det tar cirka 1-3 minuter.
  3. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
  4. Tillsätt den varma buljongen, den måste vara varm.
  5. Beräkna koktiden från det att buljongen hälls på, börja med 5-6 dl så att riset täcks med cirka 2 cm buljong, rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget, sänk värmen något.
  6. Risotton ska koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta, det tar 17-20 minuter.
  7. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ned osten.
  8. Smaka av försiktigt med salt och peppar.
  9. Låt risotton vila ett par minuter under lock innan du serverar på varm tallrik, och lägg sist på de stekta champinjonerna, sparris och scampin.

Tillbehör

  1. Stek champinjonerna i tryffeloljan. Stek scampin snabbt.
  2. Sparrisen kokas samtidigt med risotton, man tar bara topparna till serveringen.