Svamprisotto med räkor och sparris

Foto: TV4
Svamprisotto med räkor och sparris
12 ingredienser
Risrätt som fungerar utmärkt som den är, eller till en bit kött. /Malena Ivarsson
Vintips
Dolcetta dÁlba San Rocco DOC 72150
**
Malena bjöd även på**
Aubergine och mozzarellagratäng
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök
Ingredienser
- 3 schalottenlökar
- 1 dl olivolja
- 4 dl arborioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1,3 l grönsaksfond
- 2,5 dl parmesanost, färsk och riven
- salt (efter smak)
- vitlökspeppar, nymalen efter smak
- sparris
- jätteräka
- champinjoner
- tryffelolja
Gör så här
Risotto
- Skala och finhacka lök, fräs den mjuk i olivolja utan att den tar färg.
- Vänd ner riset i olivoljan och löken, sänk värmen och rör tills det har blandats väl, det tar cirka 1-3 minuter.
- Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
- Tillsätt den varma buljongen, den måste vara varm.
- Beräkna koktiden från det att buljongen hälls på, börja med 5-6 dl så att riset täcks med cirka 2 cm buljong, rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget, sänk värmen något.
- Risotton ska koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta, det tar 17-20 minuter.
- Ta bort kastrullen från plattan och blanda ned osten.
- Smaka av försiktigt med salt och peppar.
- Låt risotton vila ett par minuter under lock innan du serverar på varm tallrik, och lägg sist på de stekta champinjonerna, sparris och scampin.
Tillbehör
- Stek champinjonerna i tryffeloljan. Stek scampin snabbt.
- Sparrisen kokas samtidigt med risotton, man tar bara topparna till serveringen.