Majskyckling med rostad sötpotatis


Foto: Tv4
Majskyckling med rostad sötpotatis
22 ingredienser
1 h
Majskyckling med rostad sötpotatis, svartkål och hemslagen aioli är både festligt och gott att servera som huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Zandra - Uppsala laga receptet

Ingredienser
Rostad sötpotatis
- 500 g sötpotatis
- 1 msk svarta sesamfrön
- 1 msk vita sesamfrön
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 200 g svartkål
Dressing
- 2 msk olivolja
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 klyfta vitlök, pressad
Kyckling
- 500 g kycklingfilé (majskycklingfiléer)
- salt
- peppar
- smör
- neutral olja
Aioli
- 2 ägg
- 4 dl rapsolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk dijonsenap
- 1 klyfta vitlök
- 4 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- rödbetsgroddar
Gör så här
Rostad sötpotatis
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor och dela dem på mitten.
- Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda bitarna med sesamfrön, olja och salt.
- Ställ in sötpotatisen i ugnen i ca 15 minuter.
- Ansa, skölj och skär kålen i mindre bitar.
- Ta ut plåten med sötpotatis och rör ner kålen. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.
Dressing
- Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen.
- Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt.
Kyckling
- Stek kycklingen tills den har en innertemperatur på 72 grader. Krydda efter tycke och smak.
Aioli
- Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen och låt koka i exakt 3 minuter. Ta av kastrullen från plattan och skölj äggen i kallt vatten.
- Töm innehållet ifrån äggen i en mixerskål och mixa en kort stund.
- Häll sedan i rapsoljan i en fin stråle samtidigt som du mixar till en tjock majonnäs.
- Droppa i vitvinsvinäger, akta så att det inte skär sig! Tillsätt senap, vitlök, salt och peppar.
- Förvara svalt fram till servering. Servera tillsammans med rödbetsgroddar.