Majskyckling med rostad sötpotatis

koket.se
Majskyckling med rostad sötpotatis
Foto: Tv4

Majskyckling med rostad sötpotatis

Av: Zandra - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Majskyckling med rostad sötpotatis, svartkål och hemslagen aioli är både festligt och gott att servera som huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Zandra - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostad sötpotatis

  • 500 g sötpotatis
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 200 g svartkål

Dressing

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad

Kyckling

  • 500 g kycklingfilé (majskycklingfiléer)
  • salt
  • peppar
  • smör
  • neutral olja

Aioli

  • 2 ägg
  • 4 dl rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • rödbetsgroddar

Gör så här

Rostad sötpotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor och dela dem på mitten.
  3. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda bitarna med sesamfrön, olja och salt.
  4. Ställ in sötpotatisen i ugnen i ca 15 minuter.
  5. Ansa, skölj och skär kålen i mindre bitar.
  6. Ta ut plåten med sötpotatis och rör ner kålen. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.

Dressing

  1. Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen.
  2. Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt.

Kyckling

  1. Stek kycklingen tills den har en innertemperatur på 72 grader. Krydda efter tycke och smak.

Aioli

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen och låt koka i exakt 3 minuter. Ta av kastrullen från plattan och skölj äggen i kallt vatten.
  2. Töm innehållet ifrån äggen i en mixerskål och mixa en kort stund.
  3. Häll sedan i rapsoljan i en fin stråle samtidigt som du mixar till en tjock majonnäs.
  4. Droppa i vitvinsvinäger, akta så att det inte skär sig! Tillsätt senap, vitlök, salt och peppar.
  5. Förvara svalt fram till servering. Servera tillsammans med rödbetsgroddar.