Majskyckling à l’orange

Majskyckling à l’orange
Foto: TV4

Majskyckling à l’orange

20 ingredienser

1 h

En fransk klassiker som vanligtvis görs med anka - här är ankan ersatt med saftig filé på majskyckling.

Ingredienser

portioner
  • 4 majskycklingbröst, med skinn
  • primörer, valfria efter säsong
  • 900 g delikatesspotatis
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Apelsinsås

  • 20 g smör
  • 2 gula lökar (små)
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 apelsiner, finrivet skal
  • 1 citron, saft
  • 2 msk apelsinjuice (koncentrerad)
  • grand marnier
  • 2 msk rörsocker
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong (ej koncentrerad)

Gör så här

  1. Potatis och grönsaker
    Sätt ugnen på 170 grader. Dela potatisarna och sprid ut i en ugnsfast form, smaksätt med timjan och rosmarin (gärna färsk), salt och peppar. Häll några matskedar olivolja över och blanda väl.
  2. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
  3. Ansa sen primörerna och lägg även dessa i ugnsformen – baka klart i ca 30 minuter, rör om då och då.
  4. Kycklingbrösten
    Hetta upp en bra stekpanna, tillsätt 2 msk olivolja. Salta och peppra kycklingbrösten och lägg dem i pannan med skinnsidan ner. Stek tills skinnet är gyllenbrunt, vänd och stek tills även andra sidan har fin färg (tempen på färdig kyckling skall vara 70 grader). Om kycklingbrösten är för stora att steka klart i pannan går det bra att lägga dem i ugnen ca 6 minuter med potatisen!
  5. Apelsinsås
    Hacka löken och bryn den i smöret med lagerblad, apelsinskal och socker.
  6. Tillsätt vin, vinäger, apelsinskal, citronsaft och koncentrerad apelsinjuice. Glasera ur.
  7. Häll på buljongen och låt att koka i ca 30 minuter. Sila sen av och låt såsen koka ihop till cirka fyra deciliter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Tillsätt likören innan servering, den skall inte koka. Om du vill ha såsen lite fastare, red av med majsstärkelse.
  9. Servering
    Häll en sked sås på tallriken, lägg på kyckling och potatis, garnera med primörer och gärna färska kryddor.