Färsk röding med aioli och grillad mango

Foto: TV4
Färsk röding med aioli och grillad mango
23 ingredienser
45 min
Färsk röding med aioli, blandsallad i senapsvinäger, grillad mango och hasselbackspotatis med parmesanost.
Dryckestips
Leth Grüner Veltliner, art.nr 4200, 75 kr.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Röding
- 2 rödingar, filéade
- 0,5 citron, saften
- havssalt
- peppar, nymalen
Potatis
- 16 potatisar
- ströbröd
- olja
- 1 mango
- parmesanost
- salladsmix
- 2 jordgubbar (eller 4 cocktailtomater)
Senapsvinäger
- 1 msk balsamvinäger
- strösocker
- 2 tsk senap
- ca 0,5-1 dl olja
Aioli
- 1 klyfta vitlök
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 1 äggula
- 1 tsk senap
- ca 0,5 dl olja
- 1-2 dl matyoghurt
- citronsaft (efter smak)
Gör så här
Fisk
- Låt fisken få ligga i saft från 1/2 citron, Havssalt och nymalen peppar i ca 30-60 minuter.
Potatis
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatisen.
- Lägg täta djupa snitt längs potatisen.
- Strö på olja, salt och ströbröd.
- Sätt in i ugnen, på varmluftsugn om möjligt, ca 40 minuter.
Aioli
- Pressa vitlöksklyftan.
- Tillsätt lite salt.
- Vispa ner en äggula.
- Tillsätt 1 tsk senap.
- Blanda ner valfri olja under vispning.
- Rör ner matlagningsyoghurten och smaka av, desto mer yoghurt ju mildare blir aiolin.
- Avsluta med att pressa ner citronsaft från 0.5 till 1 citron.
- Smaka eventuellt av med lite peppar.
- Skölj av blandsalladen och lägg upp på tallrik.
Senapsvinäger
- Blanda balsamvinäger och senap med lite socker.
- Tillsätt valfri olja.
- Häll över blandsalladen.
Innan servering
- Stek fisken ca 4 minuter på varje sida.
- Ta ut potatisen när den fått en gyllenbrun färg.
- Strö över riven parmesanost och sätt in ytterligare 5 minuter. Sänk värmen till 100-150 grader.
- Garnera med röd tomat eller en halv jordgubbe.