Färsk röding med aioli och grillad mango

Färsk röding med aioli och grillad mango
Foto: TV4

Färsk röding med aioli och grillad mango

Av: Madeleine - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

45 min

Färsk röding med aioli, blandsallad i senapsvinäger, grillad mango och hasselbackspotatis med parmesanost.

Dryckestips
Leth Grüner Veltliner, art.nr 4200, 75 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Röding

  • 2 rödingar, filéade
  • 0,5 citron, saften
  • havssalt
  • peppar, nymalen

Potatis

  • 16 potatisar
  • ströbröd
  • olja
  • 1 mango
  • parmesanost
  • salladsmix
  • 2 jordgubbar (eller 4 cocktailtomater)

Senapsvinäger

  • 1 msk balsamvinäger
  • strösocker
  • 2 tsk senap
  • ca 0,5-1 dl olja

Aioli

  • 1 klyfta vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 äggula
  • 1 tsk senap
  • ca 0,5 dl olja
  • 1-2 dl matyoghurt
  • citronsaft (efter smak)

Gör så här

Fisk

  1. Låt fisken få ligga i saft från 1/2 citron, Havssalt och nymalen peppar i ca 30-60 minuter.

Potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Lägg täta djupa snitt längs potatisen.
  4. Strö på olja, salt och ströbröd.
  5. Sätt in i ugnen, på varmluftsugn om möjligt, ca 40 minuter.

Aioli

  1. Pressa vitlöksklyftan.
  2. Tillsätt lite salt.
  3. Vispa ner en äggula.
  4. Tillsätt 1 tsk senap.
  5. Blanda ner valfri olja under vispning.
  6. Rör ner matlagningsyoghurten och smaka av, desto mer yoghurt ju mildare blir aiolin.
  7. Avsluta med att pressa ner citronsaft från 0.5 till 1 citron.
  8. Smaka eventuellt av med lite peppar.
  9. Skölj av blandsalladen och lägg upp på tallrik.

Senapsvinäger

  1. Blanda balsamvinäger och senap med lite socker.
  2. Tillsätt valfri olja.
  3. Häll över blandsalladen.

Innan servering

  1. Stek fisken ca 4 minuter på varje sida.
  2. Ta ut potatisen när den fått en gyllenbrun färg.
  3. Strö över riven parmesanost och sätt in ytterligare 5 minuter. Sänk värmen till 100-150 grader.
  4. Garnera med röd tomat eller en halv jordgubbe.