Mackes helstekta kalkon med gräddsås

33 röster
3 h
4

Helstekt kalkon i ugn fylld med örter och frukt. Serveras med potatis, brysselkål och gräddsås.

Tips! För vegetarisk variant kan du fylla quornfiléer med finhackad rödlök och tärnad fetaost. Strö över soltorkade tomater. Häll över 3 dl grädde, 1,5 tsk dijonsenap, 0,5 klyfta vitlök och låt filéerna koka i ugnen i 25 minuter på 200 grader.

Dryck: Rua Pinot Noir 2014 art nr 6265 , Öl - Ipa eller en Pale ale (ljus)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4

Du behöver

Kalkon

  • 3 kg färsk kalkon, av bästa sort
  • 3 citroner
  • 3 äpplen
  • 1 knippe persilja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • ca 200 g torkade katrinplommon (1 påse)
  • salt och peppar
  • 50 g smör

Gräddsås

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • tamarisoja

Servering

  • 600 g potatis, kokt
  • 200 g brysselkål, kokt
  • inlagd gurka
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Kalkon
    Sätt ugnen på 225 grader. Dela citronerna och stoppa en citronhalva i halsgropen på kalkonen.
  2. Kärna ur och dela ner äpplena. Hacka persiljan, löken och morötterna. Blanda äppelbitar, persilja, morötter, lök och katrinplommon i en bunke. Pressa citronsaften över. Blanda runt, salta och peppra efter smak och tycke.
  3. Lägg kalkonen i en ugnsform eller braspanna. Fyll kalkonen med fyllningen och sy igen öppningen med nål och tråd. Spara grönsakerna som ej får plats. Gnid in kalkonen med den sista halvan av citronen och salta och peppra.
  4. Stek kalkonen i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut braspannan och ös på vatten (2 cm), häll även på resterande grönsaker på plåten, klicka ut smöret över grönsakerna. Vänd kalkonen och stek ytterligare 30 minuter. Ös på vatten då och då på kalkonen. Innertemperaturen på kalkonbröstet skall vara 65 grader, och lårköttet ca 75 grader.
  5. Tranchera kalkonen och lägg upp den på ugnssäker form, vid serveringstillfället värms kalkonen på 150 grader under folie.
  6. Gräddsås
    Skala och hacka lök och morot. Fräs gyllenbrunt i smör i en kastrull. Tillsätt buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknar något. Sila av såsen och smaka av med salt, peppar och tamarisoya.
  7. Servering
    Servera kalkonen med kokt potatis, kokt brysselkål, gräddsås, inlagd gurka och svartvinbärsgelé.
10 november 2016

Fler goda recept