Mac n cheese med comte

POPULÄRT
mac n cheese med comte
Foto: Frida Wismar
Adam Thulin
Adam Thulin

Mac n cheese med comte

14 ingredienser

30 min

Första gången jag åt mac ’n’ cheese var jag i Los Angeles på något halvdant hamburgerhak. Självklart är man ju såld på allt amerikanerna gör i matväg och det blev jag denna gång också. Här kommer min mac ’n’ cheese; jag har lyft in den lite i finrummet genom att använda pastasorten maccaronetti, lagrad cheddar och den franska osten comté.

Ingredienser

portioner
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 400 g maccaronetti
  • 3 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g cheddarost (lagrad)
  • 150 g comteost
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 2 tsk citron (pressad)
  • svartpeppar
  • pankoströbröd
  • krasse (eller andra hackade örter, valfritt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Tillsätt makaronerna och koka 2 minuter kortare än anvisad tid. 

  3. Häll av makaronerna i ett durkslag och häll sedan tillbaka dem i kastrullen. 

  4. Tillsätt smöret och rör om noga. Ställ åt sidan. 

  5. Skala och krossa vitlöksklyftorna. 

  6. Finhacka eller riv osten. Lägg en tredjedel av den 
rivna comtén åt sidan till topping. 

  7. Koka upp mjölk, grädde och majsstärkelse tillsammans med vitlöksklyftorna på hög temperatur. Rör 
hela tiden. 

  8. När såsen börjar tjockna, sänk värmen och tillsätt 
osten. 

  9. Rör om och se till att all ost smälter ut i såsen. 

  10. Ta kastrullen från plattan och fiska upp vitlöksklyftorna. Tillsätt pressad citron och smaka av med 
peppar. 

  11. Blanda ostsåsen med makaronerna och rör om.

  12. Häll upp i ugnsform (jag tycker om mindre formar så att alla får en egen). Strö över rikligt med panko och resterande comté.

  13. Baka i mitten av ugnen tills ytan är gyllenbrun,10–15 minuter.

  14. Om du har någon grön ört hemma så hacka den och strö över vid servering.