En lyxigt krämig lasagne där får flera olika sorts svamp får spela huvudrollen! Den lena bechamelsåsen får extra djup av torkad karljohanssvamp och generöst med ost. Bjud lasagnen med en krispig och syrlig gurksallad med fetaost.
Börja med bechamelsåsen. Koka upp mjölken med den torkade karljohanssvampen. Ställ mjölken åt sidan under tiden du steker den färska svampen så att mjölken infusers av den torkade svampen. Tillsätt också hela kvistar timjan till mjölken.
Skala och finhacka löken. Hacka svampen. Fräs lök i oljan i en stor kastrull eller panna tills den är mjuk och glansig. Tillsätt svampen och vänd runt, låt fräsa någon minut. Salta. Skala och riv eller pressa i vitlöken. Tillsätt färsk timjan. Fräs ytterligare några minuter.
Häll på vitt vin och låt det koka in. Smaka och svartpeppar och salt. Vänd i spenaten och finrivet citronskal.
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull och tillsätt vetemjölet under vispning. Sila mjölkblandningen ner i kastrullen med smör- och mjölblandningen. Värm på under omrörning tills bechamelsåsen tjocknar. Vänd i riven grana padano och riven muskotnöt. Smaka av med salt.
Börja med ett lager bechamelsås i botten av en ugnsform, varva sedan svampblandningen med lasagneplattor, riven ost och bechamelsås, avsluta med bechamelsås och riven ost..
Grädda i ugnen ca 20 minuter tills lasagnen fått fin färg.
Under tiden lasagnen gräddas skär du gurka i mindre bitar som du blandar med citronsaft, salt och olivolja samt finhackad persilja. Toppa med smulad fetaost.