Lyxig saffranskrans med apelsin och mandel

Lyxig saffranskrans med apelsin och mandel
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Lyxig saffranskrans med apelsin och mandel

21 ingredienser

2 h

”Unna dig och dina närmaste den lyxigaste saffranskransen ni ätit. Fylld med syltade apelsinskal och en härlig mandelfyllning gör denna krans varje fika till en smakfest! Hoppas att du kommer tycka om den lika mycket som jag.” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner krans

Syltade skal

  • 60 g apelsin, skalet (ekologiska) [3]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 270 g vatten [2,7 dl]
  • 1 apelsin, saften (ekologisk)

Fyllning

  • 120 g mandelmassa (ekologisk)
  • 17 g rörsocker (ekologiskt) [4 tsk]
  • 0,5 apelsin (ekologiska)
  • 0,8 g salt [0,64 krm]
  • 100 g sötmandel, rostade och krossade
  • 80 g normalsaltat smör, rumsvarmt (ekologiskt)

Fördeg/Steg 1

  • 54 g vetemjöl (ekologiskt) [0,9 dl]
  • 42 g vatten [3 msk]
  • 12 g jäst (ekologiskt)

Bortgörning/Steg 2

  • 186 g vetemjöl (ekologiskt) [3 dl]
  • 60 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1 dl]
  • 93 g vatten [0,9 dl]
  • 27 g saffranslag (eller 1 g torra pistiller) [2 msk]
  • 35 g strösocker (ekologiskt) [2,6 msk]
  • 90 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 5 g salt [4 krm]

Topping

  • 100 g sötmandel, orostade och hackad

Gör så här

  1. Syltade skal
    Skala apelsinerna, försök få så stora bitar som möjligt. Låt skalet ligga i vatten som du kokar upp, låt koka 2 minuter. Häll sedan av vattnet och upprepa två gånger till.
  2. Skär bort det vita från skalet, det som är mjukt och lite mosigt. Hacka sedan skalet i mindre bitar.
  3. Koka upp allt i receptet utom apelsinskalen, tillsätt skalbitarna när det börjat koka. Låt allting koka på medelhög värme utan lock i ca 30–50 minuter, tillsätt mer vatten vid behov.
  4. Sila av skalet och spara vätskan i en burk för att pensla kransarna med efter ugnen, späd med vatten vid behov.
  5. Skalet lägger du ut på ett bakplåtspapper eller ett fat för att lufttorka i minst 1 timme.
  6. Fyllning
    Riv apelsinzest (skalet) i en bunke och blanda samman allt utom smöret så att det går ihop och mjuknar. Tillsätt sedan smöret lite i taget. Låt fyllningen mjukna och gå ihop mellan omgångarna av smör.
  7. Degen
    Blanda ihop fördegen och låt jäsa mellan 30–60 minuter, fördegen är klar när den jäst till lite mer än dubbla storleken.
  8. Tillsätt resterande ingredienser och blanda allt i ca 15 minuter långsamt i en maskin.
  9. Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter, degen skall börja jäsa.
  10. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till ca ett A4 i storlek, bred ut hälften av fyllningen per bit och toppa med rostad och hackad mandel och syltade skal. Spara gärna lite skal för att toppa med efter ugnen.
  11. Rulla ihop degen till en lång rulle, dela i mitten längs längden och tvinna degen så att fyllningen tittar uppåt.
  12. Smörj två formar med mjukt smör, sockerkaksform går bra eller en ring som är ca 18 cm i diameter. Låt jäsa till strax under dubbel storlek, ca 1,5–3 timmar i varm temperatur (men inte varmare än 28 grader).
  13. Sätt ugnen på 200 grader, över och underväme. Toppa kransen med hackad och orostad mandel och ställ in i nedre delen av ugnen och sänk till 180-190 grader. Baka i 25-30 minuter, kransen är klar när den tar emot när du trycker på den.
  14. Pensla kransarna med sockerlagen från apelsinskalet, toppa med lite syltade apelsinskal och låt kransen svalna i ca 5 minuter innan du vänder ur den. Använd en kniv och dra längs kanten om det behövs.