Lyxig saffranskaka med färskostglasyr

POPULÄRT
koket.se
Lyxig saffranskaka med färskostglasyr
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Lyxig saffranskaka med färskostglasyr

12 ingredienser

1 h

Lyxa till adventsfikat med en riktigt god och lättbakad saffranskaka, ja kanske är detta rentav julens godaste kaka. Mandelmassa ger god smak och gör den garanterat saftig och den fräscha färskostglasyren bryter av fint mot det söta. Mums!

WW ViktVäktarna

Se Fredrik Nylén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Saffranskaka

  • 200 g smör
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g mandelmassa

Färskostglasyr

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form på ca 22-24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt svalna.
  4. Mortla saffran tillsammans med lite av sockret .
  5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk.
  6. Finriv mandelmassan och rör ner i smeten.
  7. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen 35-45 minuter. Känn med en sticka efter 35 minuter, den ska komma ut torr från kakan.
  10. Låt kakan svalna i 10 minuter i formen innan du tar ut den.

Färskostfrosting

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda ner färskost. Vispa till en jämn frosting.
  2. Skär kakan i bitar, spritsa eller bred på frostingen över kakan och servera.