Lyxig ost- och skinkpaj med örtsås

POPULÄRT
koket.se
Lyxig ost- och skinkpaj med örtsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lyxig ost- och skinkpaj med örtsås

27 ingredienser

1 h 10 min

En riktigt god matpaj som du serverar med en fräsch sallad och krämig örtsås. Pajskalet får extra crunch av lite grahamsmjöl i degen.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 2 msk smör, att fräsa löken i
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 200 g rökt skinka
  • 200 g lagrad ost, riven
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • cayennepeppar

Sallad

  • 1 förp salladsmix
  • körsbärstomater
  • vinäger, gärna mangovinäger
  • olivolja

Örtsås

  • 0,5 dl färsk gräslök, finskuren
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 1 msk färsk dill, finskuren
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • cayennepeppar, efter smak
  • svartpeppar, efter smak

Gör så här

Pajdeg

  1. Skär smöret i små tärningar. Arbeta med fingrarna snabbt ihop smör och mjöl till en smulig deg.
  2. Tillsätt kallt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Dra bort pappret och lägg med degytan ner den i en form, ca 25 cm i diameter. Dra bort det andra papperet och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen ca 20 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ansa och skölj purjolöken. Strimla den fint. Fräs purjolöken i smör i en panna tills den blir mjuk och glansig.
  3. Strimla skinkan. Lägg de krossade tomaterna i en sil för att rinna av.
  4. Blanda sedan lök, skinka och avrunna krossade tomater. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar till en äggstanning.
  6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
  7. Höj sedan värmen till 200 grader.
  8. Lägg i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen, toppa med ost och ”dofta” över lite cayennepeppar.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat till.

Örtsås

  1. Blanda samman ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Sallad

  1. Halvera tomaterna. Blanda dem med salladen på ett fat. Ringla över olivolja samt mangovinäger. Salta och peppra.
  2. Servera pajen med örtsåsen och salladen.