Lyxig ost- och skinkpaj med örtsås
Lyxig ost- och skinkpaj med örtsås
27 ingredienser
1 h 10 min
En riktigt god matpaj som du serverar med en fräsch sallad och krämig örtsås. Pajskalet får extra crunch av lite grahamsmjöl i degen.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 100 g smör
- 2 msk vatten, kallt
Fyllning
- 1 purjolök
- 2 msk smör, att fräsa löken i
- 1 burk krossade tomater (à 400 g)
- 200 g rökt skinka
- 200 g lagrad ost, riven
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- cayennepeppar
Sallad
- 1 förp salladsmix
- körsbärstomater
- vinäger, gärna mangovinäger
- olivolja
Örtsås
- 0,5 dl färsk gräslök, finskuren
- 0,5 dl färsk persilja, finhackad
- 1 msk färsk dill, finskuren
- 3 dl crème fraîche
- 2 msk majonnäs
- 0,5 tsk citronsaft
- 1 krm salt
- cayennepeppar, efter smak
- svartpeppar, efter smak
Gör så här
Pajdeg
- Skär smöret i små tärningar. Arbeta med fingrarna snabbt ihop smör och mjöl till en smulig deg.
- Tillsätt kallt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Dra bort pappret och lägg med degytan ner den i en form, ca 25 cm i diameter. Dra bort det andra papperet och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen ca 20 minuter.
Fyllning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ansa och skölj purjolöken. Strimla den fint. Fräs purjolöken i smör i en panna tills den blir mjuk och glansig.
- Strimla skinkan. Lägg de krossade tomaterna i en sil för att rinna av.
- Blanda sedan lök, skinka och avrunna krossade tomater. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar till en äggstanning.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
- Höj sedan värmen till 200 grader.
- Lägg i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen, toppa med ost och ”dofta” över lite cayennepeppar.
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat till.
Örtsås
- Blanda samman ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Sallad
- Halvera tomaterna. Blanda dem med salladen på ett fat. Ringla över olivolja samt mangovinäger. Salta och peppra.
- Servera pajen med örtsåsen och salladen.