I samarbete med Kockens

Lyxig glögg med saffranssockrad kant

7 röster
9 dl
Kockens Lyxig glögg med saffranssockrad kant
Foto: Jönsson Bilder

Enkel och snabb vitvinsglögg med en lyxig kant av saffranssocker. Den här glöggen kommer garanterat att imponera på julfesten eller glöggminglet.

Visa mer
9 dl

Du behöver

Glögg

  • 75 cl torrt vitt vin (med eller utan alkohol)
  • 1 förp Kockens glöggkryddor (25 g)
  • 1 dl vatten
  • 0,75 dl socker

Saffranssocker

  • 0,5 g Kockens saffran
  • 0,5 msk konjak
  • 2 dl socker

Servering

  • 1 äggvita
  • 2 klementiner
  • Kockens kanelstång som garnering

Gör så här

  1. Blanda glöggkryddor, vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och koka samman i någon minut. Häll över glöggessensen tillsammans med vinet i en kastrull eller rostfri skål. Låt stå och dra en stund. Ju längre det står desto mer kryddsmak blir det. Sila av kryddorna.
  2. Mortla saffran och lös upp i konjak. Blanda med socker i en påse och gnid med händerna utanpå påsen tills det blir en jämn gul färg. Häll upp på en bricka i ett tunt lager för att torka. Rör runt och finfördela då och då. Sockret kan sedan förvaras i påse och användas vid många tillfällen.
  3. Doppa kanten på glasen i äggvita och sedan i saffranssockret. Låt stå och torka (kan förberedas i lång tid innan servering).
  4. Servera med en skiva klementin och en kanelstång i glasen.
  5. Glöggen kan serveras både varm eller kall.
26 september 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept