Lyxgröt med kaneläpplen och mascarponekräm

NYHET
Lyxgröt med kaneläpplen och mascarponekräm
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Lyxgröt med kaneläpplen och mascarponekräm

19 ingredienser

30 min + blötläggning

Gör helgfrukosten till något extra gott! Duka upp en lyxig frukost med gröt, smörstekta äpplen med kanel och kardemumma, rostade mandlar och lönnsirap samt en len mascarponekräm.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Lyxgröt

  • 40 g rågkross, blötlagd över natten [ca 0,5 dl]
  • 200 g vatten [2 dl]
  • 70 g rågflingor [ca 2 dl]
  • 30 g rörsocker [ca 2 msk]
  • 5 g vaniljsocker [ca 0,5 msk]
  • 150 g havredryck [ca 1,5 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 3 g malen kardemumma [ca 1 tsk]
  • 3 g salt [ca 0,5 tsk]

Smörstekta äpplen

  • 2 äpplen
  • 30 g smör
  • 3 g malen kanel [ca 1 tsk]
  • 3 g malen kardemumma [ca 1 tsk]

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 10 g vaniljsocker [ca 1 msk]
  • 30 g honung [ca 1 msk]

Till servering

  • rostade mandlar, hackade
  • lönnsirap
  • oxalis, valfritt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Gröt

  1. Blötlägg rågkrossen i vatten över natten. Nästa dag, koka upp tillsammans med blötläggningsvattnet och låt sjuda i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt rågflingor, råsocker, vaniljsocker, havredryck, vatten, kardemumma och salt. Låt koka på låg värme under omrörning tills gröten når önskad konsistens.

Smörstekta äpplen

  1. Skär äpplena i små bitar. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och stek äppelbitarna mjuka. Tillsätt kanel och kardemumma och rör om.

Mascarponekräm

  1. Blanda mascarpone, vaniljsocker och honung till en slät kräm.

Servering

  1. Servera gröten varm och toppa med smörstekta äpplen, mascarponekräm, rostade mandlar, lönnsirap och gärna oxalis.