Lyckliga kycklingbollar

koket.se
Lyckliga kycklingbollar
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Lyckliga kycklingbollar

23 ingredienser

1 h

De här kycklingbollarna med räkor är något utöver det vanliga! Perfekt rätt att servera i helgen.

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Upptäck Eriks spännande rätter och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kycklingbollar

  • 300 g vannameiräkor, råa och skalade
  • 200 g kycklingfärs
  • 2 äggvitor
  • 1 msk risvin
  • 1 msk tapiokastärkelse (eller majsstärkelse)
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk vitlök, riven
  • 85 g sidfläsk, finhackad
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 ägg
  • pankoströbröd
  • olja (att fritera i)

Dippsås

  • 6 msk soja (ljus)
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 4 sticklökar, gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk chilipasta (inlagd)

Gör så här

Kycklingbollar

  1. Skölj räkorna noga i rinnande vatten.
  2. Lägg räkorna på en handduk och klappa dem torra innan du ställer in dem i kylskåpet i 30 minuter.
  3. Platta ut räkorna med bredsidan av en kniv och bulta dem med baksidan av kniven. Finhacka sedan räkorna.
  4. Rör ut räkorna med kycklingfärsen och äggvitorna i en bunke till en seg konsistens.
  5. Tillsätt risvin, tapiokastärkelse, salt, vitpeppar, ingefära och vitlök.
  6. Kasta den blandade färsen mot bunkens sidor tills den fått en elastisk konsistens.
  7. Blanda sedan ner fläsket i färssmeten.
  8. Rulla små ”golfbollar” av färsen med hjälp av en fuktad sked och din egen hand.
  9. Kyl bollarna i en timme.
  10. Rulla bollarna först i majsstärkelse, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoströbröd.
  11. Fritera bollarna i olja som är 170 grader i 4-5 minuter tills de är gyllene och krispiga.
  12. Låt bollarna rinna av på hushållspapper och servera dem med dippsåsen.

Dippsås

  1. Blanda soja och vinäger. Lös sedan upp sockret i vätskan.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda.