19 ingredienser
3 h
”Daria Tsvek, Ukrainas svar på Julia Child, hade med ett recept på Lviv syrnyk i sin första kokbok ”Solodke pechyvo” (”Söta kakor”) 1961.
Darias karriär som legendarisk gastronom startade av en slump. Efter många år som biologilärare i västra Ukraina var hon tvungen att lämna yrket och i stället jobba som kock på ett sjukhus för den sovjetiska eliten. Hennes talang lyste igenom och hon började leda matlagningskurser i galicisk mat samt ett matlagningsprogram i den lokala radion. Hon brukade säga: ”Om något blir bränt, ingen fara. Det betyder att någons hjärta brinner för dig.” Daria fortsatte att inspirera med sin matlagning ända fram till sin död 2004, 95 år gammal. Hennes böcker sålde i 5 miljoner exemplar och än i dag inspirerar de många hemmakockar.
Vi har gjort ett litet avsteg från Daria Tsveks originalrecept genom att minska på mängden socker. Glasyren är något förenklad och kan med fördel kokas i förväg, gärna dagen innan. Förvara den i så fall i kylskåpet och smält den över ett vattenbad innan den ska användas. Varje år hålls en ost- och vinfestival i Lviv, då man bland annat bakar en 200 kilo tung cheesecake så att det ska räcka till alla. Vårt recept är något lättare och räcker till 12 personer.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist