Luftig skinkmousse

Luftig skinkmousse
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Luftig skinkmousse

9 ingredienser

En typisk sommarrätt från förr som passar till många. Färsk potatis och grönsallad är det enda som behövs serveras till och ett gott bröd förstås.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 400 g rökt skinka, i bit
  • 1 purjolök
  • 7 blad gelatin
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 2 msk senap
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem sedan på lägsta värmen i lite vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt svalna något.
  2. Skär skinka och purjo i fina strimlor.
  3. Vispa grädden och vitorna var för sig.
  4. Vänd ner skinka, purjo, äggula och senap i grädden. Svensk senap ger en lite sötare smak, ljus fransk en starkare. Krydda. Tillsätt gelatinet under kraftig omrörning och vänd sist ner de hårdvispade vitorna.
  5. Slå smeten i en vattensköljd form och ställ moussen kallt att stelna, eventuellt över natten.
  6. Moussen kan serveras ur sin form eller vändas upp på fat. Doppa hastigt formen i hett vatten om den inte släpper. Garnera med vackert grönt.