Lucas 50/50 köttbullar

POPULÄRT
Lucas 50 50 köttbullar
Foto: TV4
Lucas Eriksson
Lucas Eriksson

Lucas 50/50 köttbullar

26 ingredienser

Saftiga och smakrika färsbullar gjorda på hälften sojafärs och hälften blandfärs. Till bjuds klassiska tillbehör som inlagd gurka, rårörda lingon och gräddsås.

Se alla avsnitt av Sveriges mästerkock
Jury SMK 2023

Se alla avsnitt av Sveriges mästerkock

Följ äventyret när amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl grädde
  • 1 dl lök
  • 300 g sojafärs
  • 300 g fläskfärs
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • malen kryddpeppar
  • salt
  • svartpeppar

Smörstekt potatis

  • 10 fasta potatisar
  • salt
  • 100 g smör

Gräddsås

  • 100 g smör, brynt
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • salt
  • svartpeppar

Råröda lingon

  • 2 dl lingon
  • 5 msk strösocker

Pressgurka

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 gurka

Gör så här

Pressgurka

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna.
  2. Skär gurkan i tunna skivor.
  3. Häll lagen över gurkan och låt stå minst 1 timme.
  4. Låt de stå i minst 1 timme.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker i en skål. Rör i lingon då och då så att sockret löser sig.

Köttbullar

  1. Lägg ströbrödet och grädden i en bunke och låt det svälla.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör, låt svalna.
  3. Ha i alla ingredienser i bunken med ströbrödet och rör om till en lite kladdig smet.
  4. Blötlägg händerna och rulla köttbullar av smeten i önskad storlek.
  5. Stek köttbullarna i smör och olja tills de får en bra stekyta.
  6. Lägg över köttbullarna i en ugnsform och stek klart dem i ugnen på 110 grader ca 15 minuter.
  7. Låt dem sedan gå klart i ugnen på 110 grader i cirka 15 minuter.

Smörstekt potatis

  1. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka dem nästan helt mjuka i saltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  2. Stek potatisen i smöret i en stekpanna tills de har fått fin yta. Salta

Gräddsås

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet, vispa runt och låt steka kort.
  2. Häll på grädden och vispa slätt. Låt koka upp och tillsätt kalvfond och vatten. Låt småkoka några minuter så att såsen reduceras lite.
  3. Smaka av med kryddorna.

Servering

  1. Servera köttbullarna med gräddsås, stekt potatis, inlagd gurka och lingon.