Portermarinerad viltgryta med kantareller

Portermarinerad viltgryta med kantareller
Foto: Ingvar Eriksson

Receptet på portermarinerad viltgryta tar cirka 2 timmar att tillaga samt bör marineras i ett dygn. Receptet är hämtat ur boken Taste by Louise.

Läs mer om boken

Taste by Louise


9 januari 2012
4

Du behöver

  • 3 dl portvin eller fylligt rött vin
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 st gul lök, grovhackad
  • 1 st palsternacka, skalad och grovhackad
  • 2 st morötter, skalade och grovhackade
  • 700 g viltkött, skuret i grytbitar(t.ex. vildsvin, älg, hjort, rådjur)
  • 2 msk olja till stekning
  • 3 dl viltbuljong
  • 200 g kantareller, rensade och delade
  • 2 msk smör
  • 150 g ädelost, smulad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • maizena
  • salt
  • Svartpeppar, nymald
  • 800 g potatis, nykokt
  • 1 st knippe persilja, hackad

Gör så här

  1. Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad.
  2. Tillsätt löken och rotfrukterna. Lägg i köttet och låt dra i kylen i minst ett dygn.
  3. Ta upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem i olja i en stor gryta.
  4. Slå över marinaden med rotfrukterna.
  5. Tillsätt därefter viltbuljongen. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 1.5 timme.
  6. Stek kantarellerna i smör.
  7. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelé i grytan.
  8. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.
  9. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
  10. Servera grytan tillsammans med potatis och garnera med hackad persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept