Jordgubbar ”Mojito” med sabayonnesås
Jordgubbar ”Mojito” med sabayonnesås
19 ingredienser
4 min
Mojito är en av mina favoritdrinkar! Här har jag kombinerat smakerna till en riktigt god sommardessert. Jordgubbar marinerade i mynta och lime med romindränkt sockerkaka och fluffig sabayonne. /Louise Johansson
Sabayonne ska man äta direkt när den är nyvispad. Men det finns ett trick om man vill förbereda såsen innan, vispa såsen först över vatten bad vitt och fluffig. Ta av bunken och fortsätt vispa tills krämen är helt kall. Rör i ett smält gelatin blad och 1 dl vispad grädde, precis innan servering rör du krämen slät igen.
Vintips
Liquid Gold Beerenauslese (nr 77087) 169- (37 cl)
Se fler recept från
Ingredienser
jordgubbar
- 400 g jordgubbar, rensade och delade i kvartar
- 2 limefrukter, saft och rivet skal
- 2 msk rörsocker
- 0,5 dl färsk mynta, hackad spara lite till garnering
Sabayonne
- 2 äggulor
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl marsalavin (eller vitt vin)
- 1 tsk citron, saft
Sockerkaka
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 75 g smör + 1 msk till formen
- 75 g smör + 1 msk till formen
- 1 dl mjölk
- 0,5 dl ströbröd
- 2,5 msk mörk rom
- 2 msk strösocker
- 2 msk vatten
Gör så här
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en kakform.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Bryn smöret så att de får en nötaktig doft, passa så att det inte bränner och rör ner det i ägg- och sockerblandningen.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner med slickepott så att luften behålls.
- Tillsätt mjölk och rör till en smidig smet.
- Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Låt svalna och stjälp upp.
Sabayonne
- Blanda alla ingredienser i en bunke.
- Vispa över vattenbad oavbrutet tills konsistensen är krämig och börjar tjockna, ca 5-7 minuter.
- Servera direkt.
Jordgubbar
- Blanda råsocker och limesaft och -skal i en skål.
- Häll marinaden över jordgubbarna och vänd försiktigt runt med mynta.
Uppläggning
- Blanda mörk rom, socker och vatten i en skål.
- Skär ut jämna bitar av sockerkakan och doppa i romblandningen.
- Lägg upp en bit sockerkaka i en djup tallrik eller i ett större glas.
- Lägg på jordgubbar och en sked sabayonnesås och bränn eventuellt av med en bruléebrännare.
- Garnera med myntablad.