Blåbärstårta med citronsmörkräm
Blåbärstårta med citronsmörkräm
17 ingredienser
Blåbärstårta i med citronsmörkräm. En riktigt läcker tårta i flera lager. Recept från boken Lomelinos tårtor.
Läs mer om boken
Lomelinos tårtor
Ingredienser
Blåbärsbotten
- 6,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk majsstärkelse
- 300 g blåbär
- 1,5 dl gräddfil
- 1 dl mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 225 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk citron, skalet, rivet
- 4 dl strösocker
- 4 ägg (stora)
Citronsmörkräm
- 8 äggvitor
- 4,75 dl strösocker
- 400 g smör, rumsvarmt
- 0,5 citron, saften från
- 1 citron, rivet skal från
- ev gul pastafärg
Gör så här
Blåbärsbotten
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och mjöla tre bakformar, cirka 20 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar.
- Sikta ner mjöl, bakpulver och majsstärkelse i en skål.
- Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären.
- Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
- Vispa väl mellan varje ägg.
- Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet.
- Häll i blåbären och rör några gånger så att bären fördelas någorlunda jämnt.
- Fördela smeten i bakformarna. Grädda bottnarna i 25–30 minuter.
Citronsmörkräm
- Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller sockerkristallerna har smält.
- Ta bort skålen från värmen.
- Vispa nu blandningen med elvisp eller i en köks-assistent tills du har en fluffig och vit marängsmet.
- Fortsätt att vispa ända tills smeten är sval och tjock, vilket kan ta upp till 10 minuter.
- Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat.
- Tillsätt citronsaft och skal och eventuell pastafärg.
Sätta ihop tårtan
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred ut ett jämnt lager citronsmörkräm på bottnen.
- Gör samma sak med nästa botten.
- Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
- Bred ett tunt lager citronsmörkräm över hela tårtan.
- Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
- Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa ut fyra (eller så många som du vill ha) klickar på tårtans sida.
- Börja längst ner på tårtan och spritsa uppåt.
- Ta en vinkelpalett som är något mindre än klicken med frosting och »dra« försiktigt ut den.
- Fortsätt på samma vis runtom och ovanpå hela tårtan.