Löksoppa med västerbottensost

Löksoppa med västerbottensost

Av: Maja Ivarsson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

45 m

Den här härliga löksoppan går att variera efter vad man har hemma och mängden ingredienser får man ta efter tycke och smak.

Ingredienser

portioner
  • 3-4 gula lökar
  • olivolja
  • smör
  • vetemjöl
  • vitt vin
  • vatten
  • kalvfond
  • soja (ljus)
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • baguette
  • Västerbottensost
  • peppar
  • salt

Gör så här

  1. Skiva löken tunt.
  2. Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs löken långsamt. Rör runt tills löken blir mjuk men den får inte ta färg. Stek gärna uppemot ca 30 minuter.
  3. Pudra löken med vetemjöl och häll över vinet. Låt alkoholen dunsta av och tillsätt därefter på vatten, kalvfond, soja, timjan och lagerblad. Låt puttra på låg värme tills smakerna går ihop.
  4. Skär undertiden tunna skivor av baguetten och stek skivorna i en panna med smör.
  5. Riv osten och sätt ugnen på grillvärme.
  6. Smaka av soppan med några varv på pepparkvarnen och salt om det behövs.
  7. Häll upp soppan i en ugnsfast skål. Toppa med de smörstekta baguetteskivorna och den rivna osten.
  8. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått lite färg.