Local hero - macka med grönkål, äpple, blåmögelost och picklade hallon

Local hero - macka med grönkål, äpple, blåmögelost och picklade hallon
Foto: Sveriges Bagare Konditorer

Säg hej till Local hero – en macka med mycket grönt och med starkt fokus på lokalt producerade råvaror. En macka som görs på ett härligt honungsbröd med rostade hasselnötter i. Brödet toppas med äppelcoleslaw, friterad krispig grönkål, picklade hallon och blåmögelost. Visst låter det gott? Faktum är att det till och med smakar ännu godare.

13 november 2017

Du behöver

Honungsbröd med hasselnötter (2 limpor)

  • 228 g rågsurdeg
  • 705 g vetemjöl
  • 200 g rostade hasselnötter
  • 95 g honung
  • 12 g salt
  • 3 g jäst
  • 337 g vatten

Rostade hasselnötter

  • 200 g hasselnötter

Hemslagen majonnäs

  • 8 äggulor
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 l rapsolja

Äppel-coleslaw

  • 1 l hemslagen majonnäs
  • 15 äpplen
  • 200 g grönkål

Friterad grönkål

  • 200 g grönkål
  • rapsolja

Picklade hallon

  • 60 hallon
  • 2 dl ättika
  • 4 dl socker
  • 6 dl vatten

Blåmögelost

  • Wernergårdens Bergslags Blå

Gör så här

  1. Honungsbröd med hasselnötter
    Kör till en elastisk deg och blanda i hasselnötterna (som ska rostas, sedan blötläggas kort och sedan rinna av). Jäs i 1,5 timme. Forma degen till en limpa. Jäs i kyl över natten. Snitta.
  2. Sätt in brödet på 250 grader. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i 30–35 minuter.
  3. Rostade hasselnötter
    Rosta i ugnen på 200 grader tills dom blir gyllenbruna. Ta bort lösa rester av skal. Låt svalna. Grovhacka.
  4. Hemslagen majonnäs
    Blanda äggulor, vinäger och senap i en bunke. Häll i oljan i en jämn stråle medan du mixar med mixerstav alt. i matberedare. Smaka av med salt.
  5. Äppel-coleslaw
    Skär äpplena i tunna stavar. Skölj och plocka kålen från stjälken. Grovhacka grönkålen. Blanda i majonnäsen. Salta och peppra efter smak.
  6. Friterad grönkål
    Plocka grönkålen från stjälken i grova bitar. Skölj och torka noga. Värm oljan till 180 grader. Fritera tills den får en mörkgrön färg. Lägg på papper. Strö över salt.
  7. Picklade hallon
    Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ta av plattan, låt lagen svalna och tillsätt hallonen. Låt dra i lagen.
  8. Blåmögelost
    Skär i skivor alt. i smula till grova bitar
  9. Montering
    Täck skivan med coleslaw. Lägg på mögelost i skivor/grova bitar. Låt hallonen rinna av. Dekorera med hallon och friterad kål. Strö över hasselnötter.
Kommentera receptet

Fler goda recept