Local hero - macka med grönkål, äpple, blåmögelost och picklade hallon

Local hero - macka med grönkål, äpple, blåmögelost och picklade hallon
Foto: Sveriges Bagare Konditorer

Local hero - macka med grönkål, äpple, blåmögelost och picklade hallon

Av: Sandra Lindblom

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

Säg hej till Local hero – en macka med mycket grönt och med starkt fokus på lokalt producerade råvaror. En macka som görs på ett härligt honungsbröd med rostade hasselnötter i. Brödet toppas med äppelcoleslaw, friterad krispig grönkål, picklade hallon och blåmögelost. Visst låter det gott? Faktum är att det till och med smakar ännu godare.

Ingredienser

Honungsbröd med hasselnötter (2 limpor)

  • 228 g rågsurdeg
  • 705 g vetemjöl
  • 200 g hasselnötter, rostade
  • 95 g honung
  • 12 g salt
  • 3 g jäst
  • 337 g vatten

Rostade hasselnötter

  • 200 g hasselnötter

Hemslagen majonnäs

  • 8 äggulor
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 l rapsolja

Äppel-coleslaw

  • 1 l hemslagen majonnäs
  • 15 äpplen
  • 200 g grönkål

Friterad grönkål

  • 200 g grönkål
  • rapsolja

Picklade hallon

  • 60 hallon
  • 2 dl ättika
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten

Blåmögelost

  • Wernergårdens Bergslags blå

Gör så här

Honungsbröd med hasselnötter

  1. Kör till en elastisk deg och blanda i hasselnötterna (som ska rostas, sedan blötläggas kort och sedan rinna av). Jäs i 1,5 timme. Forma degen till en limpa. Jäs i kyl över natten. Snitta.
  2. Sätt in brödet på 250 grader. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i 30–35 minuter.

Rostade hasselnötter

  1. Rosta i ugnen på 200 grader tills dom blir gyllenbruna. Ta bort lösa rester av skal. Låt svalna. Grovhacka.

Hemslagen majonnäs

  1. Blanda äggulor, vinäger och senap i en bunke. Häll i oljan i en jämn stråle medan du mixar med mixerstav alt. i matberedare. Smaka av med salt.

Äppel-coleslaw

  1. Skär äpplena i tunna stavar. Skölj och plocka kålen från stjälken. Grovhacka grönkålen. Blanda i majonnäsen. Salta och peppra efter smak.

Friterad grönkål

  1. Plocka grönkålen från stjälken i grova bitar. Skölj och torka noga. Värm oljan till 180 grader. Fritera tills den får en mörkgrön färg. Lägg på papper. Strö över salt.

Picklade hallon

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ta av plattan, låt lagen svalna och tillsätt hallonen. Låt dra i lagen.

Blåmögelost

  1. Skär i skivor alt. i smula till grova bitar

Montering

  1. Täck skivan med coleslaw. Lägg på mögelost i skivor/grova bitar. Låt hallonen rinna av. Dekorera med hallon och friterad kål. Strö över hasselnötter.