Ljummen sallad på primörer och burrata

Ljummen sallad på primörer och burrata
Foto: Zeta

Ljummen sallad på primörer och burrata

15 ingredienser

20 m

En ljuvlig förrätt med smak av vårens första primörer tillsammans med en krämig burrata och en örtolja.

Ingredienser

portioner

Citrontimjanolja

  • 2 dl matolja
  • 1 msk citrontimjan
  • 1 dl persilja, plockad
  • 1 dl bladspenat, ansad

Ljummen sallad

  • 8 gröna sparrisar
  • 300 g spritärtor
  • 5 kvistar citrontimjan
  • 2 knipplökar, skivade
  • 10 blad mynta
  • 3 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 2 burrata
  • ärtskott
  • 1 dl citrontimjanolja (se recept ovan)
  • salt
  • peppar
  • ev ärtblommor, till garnering

Gör så här

Citrontimjanolja

  1. Börja med citrontimjanoljan. Värm oljan till 80 grader.
  2. Lägg örterna i en blender. Mixa i 3–5 minuter eller tills oljan blir mörkgrön. Sila och kyl.

Ljummen sallad

  1. Skär bort den nedre träiga delen av sparrisen och skär i slantar.
  2. Sprita ärtorna.
  3. Plocka citrontimjanbladen från kvisten, skär ned salladslöken och myntabladen.
  4. Fräs sparrisen och ärtor med salladslök i olivoljan tills de blir mjuka med lite tuggmotstånd kvar, salta och peppra.
  5. Lägg burratan i önskad skål och klipp ett kryss i den och öppna upp lite.
  6. Vänd i citrontimjanbladen i ärtblandningen och slå över burratan.
  7. Avsluta med att ringla i citrontimjanolja och toppa med mynta, ärtskott och ärtblommor.
TIPS!